Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Folkhälsomyndigheten föreslår tak på 500 personer

Under torsdagens presskonferens kom Folkhälsomyndighetens väntade svar på regeringens förslag om lättnader gällande publik vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
– Vi tycker i grunden att det är ett bra förslag, säger Anders Tegnell.

Förra fredagen kunde kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) och inrikesminister Mikael Damberg (S) presentera ett nytt regeringsförslag om lättnader i begränsningen av folksamlingar.

Under torsdagens presskonferens kom remissvaret från Folkhälsomyndigheten.

– Vi tycker i grunden att det är ett bra förslag. Till en början föreslår vi att gränsen kan höjas från 50 till 500 på de ställen som har numrerade sittplatser, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Vidare berättar Tegnell att Folkhälsomyndigheten rekommenderar en meters avstånd mellan personer, därmed avvikandes från regeringens ursprungliga råd om två meter. I förslaget ingår en öppning för att vuxna ska kunna sitta med sina barn.

I sitt remissvar skriver myndigheten att smittrisken avsevärt minskar redan vid ett avstånd på en meter, men trycker även på att avståndet även skall hållas i samband med pauser, toalettköer och när personer anländer eller lämnar.

Den nya takgränsen skall tillämpas vid sittande arrangemang, och kan komma att höjas ytterligare om läget tillåter.

Vid frågan om när det nya förslaget kan börja gälla var Tegnell tydlig med vem som har det sista ordet.

– Det är regeringen som vill ha Folkhälsomyndighetens åsikter. Regeringen får svara på hur snabbt det kan införas när man väl tagit ett beslut.

Kulturminister Amanda Lind (MP) tycker att det är bra att Folkhälsomyndigheten är tydlig i sitt remissvar. "Det kommer självklart att väga tungt i processens framåt", meddelar hon i en skriftlig kommentar till TT.

Regeringen inväntar besked från övriga remissinstanser och återkommer sedan med besked "inom kort", enligt kulturministern.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.