Folk flockades till Botaniska - historiskt besöksrekord 2020

Förra året blev ett rekorddåligt år på många sätt. Men inte bara. Botaniska trädgården i Göteborg tog emot fler besökare än någonsin tidigare.

ANNONS
|

Vårt första år med coronapandemin puttade ut trädgårdsfantaster som naturnoviser i det gröna. Inomhusumgänge så gott som förbjöds och på en plats i stan märktes det extra tydligt.

I Botaniska trädgården mätte man ett historiskt besöksrekord. Aldrig någonsin under trädgårdens hundraåriga liv har så många vistats i området.

– Det är lite speciellt får man säga, det är ju inte ett vanligt år. Men det känns skönt att det är så många som kommit hit och kanske fått må lite bättre, säger Mari Källersjö, förvaltningschef Botaniska trädgården.

Botaniska trädgården

Trädgården anlades av Carl Skottsberg och invigdes 1923 i samband med den stora jubileumsutställningen då bland annat Liseberg, Konstmuséet och Göteborgs naturhistoriska museum också slog upp sina portar.

Med sina 175 hektar är trädgården en av Europas största i sitt slag och inrymmer omkring 16 000 arter och kulturformer. I växthuset finns 4 000 olika växtarter, bland annat Sveriges största samling av tropiska orkidéer, köttätande växter och det sällsynta påsköträdet som är utdött i sin naturliga miljö.

Konstnärerna på Konstepidemenin kommer 2021 att inta Botaniska under tre år och då skapa olika konstprojekt i trädgården.

Mer folk - mer slitage

I vanliga fall har Botaniska trädgården omkring 600 000 besökare om året. Förra året steg siffran till 805 000, den högsta sedan man började mäta under 1980-talet.

ANNONS

Mätningen sker via utplacerade sensorer vid entrén och den så kallade Japangrinden uppe vid gränsen till Änggårdsbergens naturreservat. På dessa platser kommer och går flest personer.

– Väldigt många människor märker ju att man mår bra av att vara ute i naturen. Vi har sedan 15 år tillbaka haft ”Gröna rehab” här som handlar om att människor med stressrelaterad ohälsa ska hitta tekniker för att slappna av i tillvaron, och det tror jag att de flesta som kommer hit upplever.

Men med anstormningen människor som blev främst i våras fick några växter sig också en törn.

– Det blev ett ökat slitage och mer nedskräpning. Folk klev i rabatter och så där för att hålla avstånd. Men under året ordnade det upp sig. Vi skaffade fler sopkärl och inga allvarliga skador inträffade, säger hon och fortsätter:

Det blev en del problem när många eldade med engångsgrillar under sommaren i Änggårdsbergen och det får man inte i reservat.

LÄS MER:Botaniskas växthus ska rivas – för modernt mångmiljonbygge

Tusentals lökar gror

Mari Källersjö berättar också att det till våren kommer gå att ta del av trädgårdens extra stora satsning på tusentals lökar som nu ligger i snön och väntar på att få komma upp.

I övrigt planeras en sommarutställning om humle, en gammal odlings- och kulturväxt som Källersjö menar att många är intresserade av. Och passande är väl det, att lära sig mer om humle i en ölbryggarstad som Göteborg.

ANNONS

Annars är det rätt lugnt i trädgården nu under vintervilan. Växthusen hålls stängda efter de nya restriktionerna som kom i november.

– Orkidéerna blommar väldigt fint just nu, och vi lägger ut många bilder på dem och andra växter i sociala medier eftersom man inte kan komma hit och se dem. Men vi är jätteglada att vår verksamhet ändå kan vara öppen. Sedan är det också roligt att så många fler har hittat ut i Änggårdsbergens naturreservat.

LÄS MER:Blombilder från 1800-talets mästare

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra litteraturrecensioner direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Litteraturrecension. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS