Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flygande start på killarnas dans

"Måste man ha kjol när man dansar?" Så kommer den till sist - frågan som på något sätt förklarar varför de är här.
Ett fyrtiotal killar i nioårsåldern i en balettsal på Göteborgsoperan. Är det fånigt, nästan fjolligt att dansa balett om man är kille? Eller faktiskt både fräckt och fysiskt krävande?
Svaret hade de när gick hem i lördags. Då hade de provat på både streetdance, klassisk balett och akrobatik. Tre timmar av imponerande koncentration bland okända jämnåriga som nappat på Svenska balettskolans utskick. Göteborgs alla nioåriga pojkar erbjöds där en dansdag garanterat fri från tjejer och med enbart manliga instruktörer.
Zerjon Abebe från dansgruppen Twisted feet startar med sixstep och slutar med att få killarna i snurr på rygg eller rumpa. De far som russin över golvet. "Var det svårt? Det är ok. Man måste göra tusen fel för att lära sig. Kämpa! Pumpa! Okej? Då kör vi till musik!"
Skolans tanke är att undersöka dansintresset bland unga pojkar. Men också att locka en och annan att våga strunta i fnissiga kommentarer och bejaka sin danslust. De hoppades på fem, sex svar och fick drygt 40 anmälningar.
Patrick Migas, solodansare på Göteborgsoperan, har silverring i örat och på tummarna, skäggstubb och kaxigt hår. Han har hela salens uppmärksamhet när han berättar hur han som tonåring bytte ut hockeyn mot balett. Balett var häftigare, svårare och mer unikt. Och man syns helt enkelt bättre.
Walter Brännwall från Nödinge är delvis inne på samma spår. Han är dödssugen på att dansa. Har precis börjat dansa två gånger i veckan på Balettakademien. Enda killen i gruppen, men kan inte dölja ett belåtet leende när han beklagar sig över att han ibland får dansa med två tjejer när de är ojämna par.
"Det är coolt att dansa balett för det är jättesvårt. Vissa kompisar skrattar, andra tycker att det verkar intressant. När jag dansar blir jag vig, får snabba rörelser och mycket spänst. Så jag vill gå i balettskola i höst."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.