Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Fler besökare till Göteborgs stadsmuseum

Göteborgs stadsmuseum har i sommar sett en ökning med 40 procent i antalet besökare. Anledningen är deras satsning på stora utställningar.

Antalet besökare till Göteborgs stadsmuseum under maj, juni och juli var i år 40 procent högre i jämförelse med samma period förra året.

Flest besökte Stadsmuseet i maj månad då de kunnat se en ökning med 57 procent i antalet besökare från 12 671 förra året till 19 993 i år. Stadsmuseet har inte haft så många besökare i maj sedan 2012, enligt ett pressmeddelande.

Anledningen till den stora ökningen beräknas vara flera, enligt Göteborgs stadsmuseum. En anledning är förra årets rekordvarma sommar som ledde till att många valde bort att gå på museum, vilket ledde till att fjolårets siffror blev låga.

LÄS MER: Stor modeutställning öppnar i Göteborg

En annan är modeutställningen "Göteborgs garderob" som öppnade den 4 maj och har lockat tiotusentals besökare. Utställningen kretsar kring allt från ateljésydda klänningar till lappade barnkläder från tiden mellan 1880-1930, då klädfabrikerna tog plats i Göteborg, och frågor om de historier som ryms i våra kläder liksom vad mode kan säga om sin tid.

I juni invigde Göteborgs stadsmuseum även en ny Virtual Reality-station i anslutning till utställningen "Göteborgs födelse" som inför Göteborgs 400-årsjubileum ser tillbaka på stadens grundande och tillblivelse under 1600-talet. I och med VR-stationen kan besökaren vandra runt i Göteborg på 1600-talet, i barocksalonger och fattigkvarter, som om man befann sig i ett dataspel.

– Det är spännande att se att framförallt våra stora utställningssatsningar ger så stora effekter i antalet besökare, säger museichef Carina Sjöholm.

Besöksstatistik sommaren 2019

:

Maj: 19 993 (12 671)

Juni: 15 104 (11 678)

Juli: 16 869 (12 594)

(Inom parentes antalet besökare 2018)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.