Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Finland kan också vara centrum

Kjell Westös nya Helsingforsepos är ett mycket övertygande och omfångsrikt romanbygge om decennierna efter förra sekelskiftet.
Alla städer är perifera, dess invånare övertygade om att livet pågår någon annanstans. Under 1900-talet har en växande urban medelklass drömt sig bort till kontinentens storstäder, sneglat på Paris- och Berlinmoden och lagt sig till med vanor som varit deras avlägsna bondkusiner främmande. Men kanske särskilt så i Helsingfors?
Kjell Westö är en av den finska huvudstadens mest namnkunnige skildrare. Tidigare har han ägnat sig åt den senare hälften av förra seklet, men i Där vi en gång gått för han läsaren tillbaka till en småstad stadd i häftig förändring. Gaslyktor ersätts av elektricitet. Lervälling och hästdroskor av asfalt och automobiler. Amatörfotografer tävlar om att fånga verkligheten i bild. Och genom denna modernitetens omvälvning följer vi en grupp uppväxande unga, företrädesvis ur den finlandsvenska medelklassen. Det är ungdomar med framtidsideal, som vill ut med det gamla och in med det nya. Men som kommer att drabbas hårt av splittring och krigsupplevelser. För även om romanens scener i mångt och mycket består av sällskapsliv, fester och kvällar på Operakällaren, där flera av huvudpersonerna samlas runt bord nummer 16, ligger inbördeskriget som en mörk skugga genom hela boken. Det är också i skildringen av Västnyländska Bataljonens vansinniga hämndaktioner på de röda som texten når fram till sin egentliga smärtpunkt.

Men trots att världspolitik, idéströmningar och idrottsreferat utgör den kraftigt bärande stommen i Westös omfångsrika romanbygge (ett mycket övertygande sådant), är det framförallt ett visst sorts nordiskt vemod och en ömhet för bokens trasiga människor som dröjer sig kvar efter avslutad läsning. De har fastnat i den europeiska mellankrigstiden, och jazzen som ekar i Helsingfors somriga skärgård är mest en påminnelse om att också Finland kan vara världens centrum. Det står bortom allt tvivel.

BOK
Kjell Westö
Där vi en gång gått
Norstedts

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.