Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Filmstaden begränsar biobesöken i hela Sverige

Sent under torsdagen fattade Sveriges största biografkedja Filmstaden, tidigare SF bio, beslut om att begränsa biobesöken i coronavirusets spår.
– Från och med nu säljer vi bara 100 biljetter till varje film, i alla våra salonger, säger marknadschefen Helena Eklund till GP.

LÄS MER: Beslut om svenska biografer dröjer

Det nya beslutet fattades på torsdag kväll, sedan ledningen för Filmstaden försökt bena ut innebörden av regeringens nya förbud mot evenemang som samlar fler än 500 personer. Detta i syfte att minsta risken för coronasmitta.

– Från och med nu kommer vi bara att sälja 100 biljetter till varje film, därefter sätts en gräns i vårt digitala biljettsystem, säger Helena Eklund, marknadschef på Filmstaden.

Inga varsel i nuläget

Begränsningen gäller samtliga biografkedjans drygt 270 salonger i Sverige. Filmstaden, tidigare SF bio, äger 38 biografer och filmstäder på 22 orter runt om i landet, med totalt över 34 000 biofåtöljer.

I Göteborg rör beslutet filmstäderna Bergakungen, Biopalatset samt den mindre biografen Göta, med sina fyra salonger, vid Götaplatsen.

Åtgärden innebär i nuläget inte några inskränkningar i filmrepertoaren, eller några varsel av anställda, säger Helena Eklund till GP.

Foajén till en filmstad som Bergakungen sväljer lätt många hundra personer, oavsett restriktioner, hur tänker ni kring det?

– Just den frågan är en av anledningarna till att vi inför den här begränsningen. Nu kan vi programsätta utifrån beslutet, och schemalägga filmerna så att vi inte får massiva folksamlingar i foajéerna till våra större biografer. På det viset blir det ett större flöde.

Hur länge gäller de här restriktionerna för biobesökare?

– Vi har sagt tillsvidare, sedan återstår det att se hur vi ska göra framöver. Vi följer hela tiden Folkhälsomyndigheterna och övriga myndigheters rekommendationer noga.

Flera stora filmpremiärer, bland dem "Mulan" och nya "Bond" har skjutits upp. Hur påverkar det er?

– Inte så mycket i nuläget. De kommer att gå upp senare, de är inte stoppade utan bara framflyttade.

"Ett jobbigt läge"

Filmstadens begränsning till 100 personer per salong infördes sent på torsdag kväll.

Många nya kritikerrosade filmer har premiär på Filmstaden i kväll. Samtidigt införs en begränsning av publiken – hur känns det?

– Ja, vi följer ju de direktiv som finns. Jag känner såklart som alla andra att det här är ett jobbigt läge. Men det är inte jobbigare för oss än för andra, utan det här drabbar många av oss på olika sätt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.