Filminstitutet öppnar för mångfaldskrav på Guldbaggen

Inspirerad av Oscarsgalan vill filminstitutets vd Anna Serner diskutera möjligheten att införa mångfaldskrav även på Guldbaggegalan. Ett utspel som kritiserats, bland annat av Gräns-regissören Ali Abbasi som kallar det för en ”lite nordkoreansk kultursyn”.

ANNONS

– Vi vill ha en ökad inkludering, så vi måste ha det här samtalet i branschen, säger Anna Serner till GP.

LÄS MER:”Läget i filmbranschen är allvarligt och det blir värre”

Bakgrunden till utspelet är att Oscarsgalan i förra veckan aviserade att de gradvis, från 2022, kommer att införa nya krav på mångfald för att en film ska kunna vinna pris i kategorin ”Bästa film”. De amerikanska reglerna är en reaktion på den kraftiga kritik som riktats mot Oscarsgalan för dess brist på inkludering – i allt från jurymedlemmar till priser.

Vill ha en ökad inkludering

Införandet av reglerna är Oscarsgalans tydligaste ställningstagande hittills för mångfald. Tidigare har de, under hashtaggen #Oscarsowhite, kritiserats för att inte ta frågan på allvar.

ANNONS

LÄS MER:Guldbaggegalan kan få könsneutrala priser

Oscarsgalans agerande har nu inspirerat Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet. Tillsammans med branschen vill hon diskutera möjligheten att införa mångfaldskrav också på Guldbaggegalan i kategorin ”bästa film”, något SVT var först med att rapportera.

– Det är jättespännande att både Oscarsgalan och Bafta ser hur de kan göra sina galor mer inkluderande. Det gör mig inspirerad att prata med branschen. Sedan vet jag inte i dag om vi kommer att införa några regler eller hur de i så fall ska se ut, säger Anna Serner.

– Det vi vill ha är en ökad inkludering i filmvärlden.

Nya Oscarsreglerna ”tandlösa”

De nya regler Oscarsgalan aviserat kallar hon ”tandlösa”.

– Vad jag förstår är de utformade så att alla filmer som vunnit kategorin de senaste 15 åren hade klarat sig. Då kanske just de reglerna inte direkt kommer att bli så speciellt verkningsfulla.

LÄS MER:Nytt Guldbaggepris instiftas

Ali Abbasi, regissören bakom Sveriges Oscarsbidrag 2018 ”Gräns”, vänder sig mot tänkbara mångfaldskrav från Filminstitutet, en kultursyn han i SVT kallar ”lite nordkoreansk”. Han får medhåll från Eva Hamilton, ordförande för Film- och tvproducenterna, som manar till försiktighet med allehanda pekpinnar.

Du tycker inte att mångfaldskrav uppifrån liknar en ”Nordkoreansk kultursyn”?

– Jag såg det där uttalandet, men det Ali Abbasi framförallt pekade på var ju att det krävs en förändrad inställning i hela branschen. Även de som distribuerar och visar film måste förändra sin syn på jämställdhet och mångfald. Och det har han ju helt rätt i, säger Anna Serner.

ANNONS

Bristen på mångfald inom svensk film är ingen nyhet. Så varför agera först nu – sedan Oscarsgalan agerat?

– Vi är mitt uppe i ett uppvaknande nu i hela världen, med Black lives matter-rörelsen, #Oscarssowhite och #Baftasowhite. Världen börjar förstå att det inte är bra att inte ta var på all den talang som finns. Det är naturligt att ett ökat medvetande om de här sakerna stärker oss att se vad vi kan utveckla och ändra för att bli mer inkluderande.

LÄS MER:Fyllt av ömsom framgång och bakslag

Några förändringar inför Guldbaggegalan 2021 är inte aktuellt.

Nya mångfaldsregler för Oscarsgalan

Börjar införas 2022. Ska vara helt införda 2024.

Amerikanska filmakademin har satt upp en lista med fyra olika mångfaldskrav som en film kan innehålla för att bli vald. Producenten behöver dock bara tillmötesgå hälften av dessa krav.

Det första mångfaldskravet gäller skådespelarna.

Filmens huvudroll eller bärande biroll ska spelas av någon från en underrepresenterad etnisk minoritetsgrupp. Alternativ två är att minst 30 procent av filmens skådespelare är kvinnor, tillhör någon etnisk minoritet, är hbtq-personer eller har en funktionsnedsättning. Alternativ tre för att uppfylla kravet är att handlingen kretsar kring kvinnor, etniska minoriteter, hbtq-personer eller personer med funktionsnedsättningar.

De övriga kraven på Oscarsgalan rör mångfald bakom kameran, där fler ska inkluderas i filmiska nyckelpositioner, och krav på mångfald när det gäller filmens marknadsföring.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS