Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filmfestivalen riktar svidande kritik mot Guldbaggegalan

Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, riktar skarp kritik mot årets Guldbaggegala. Det är absurt att Sveriges två viktigaste filmevenemang hålls samtidigt, menar han.

Förberedelserna inför årets filmfestival i Göteborg är i full gång. På tisdag presenteras programmet på en presskonferens i centrala Göteborg och från och med nästa lördag kan göteborgarna börja köpa biljetter.

Fredagen den 25 januari invigs så festivalen med pompa och ståt.

Tre dagar senare, den 28 januari, hålls årets Guldbaggegala på Cirkus i Stockholm. Ett faktum som upprör ledningen för Göteborgs filmfestival.

"Väldigt destruktivt"

Filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg kritiserar nu krocken i en tweet: "Det största problemet med guldbaggen är att den i år har lagts samtidigt som gbgfilmfestival."

Jonas Holmberg konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival.. Bild: Per Wahlberg
Jonas Holmberg konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival.. Bild: Per Wahlberg

Enligt honom är det idiotiskt, och han fortsätter:

"Absurt att Sveriges två viktigaste filmevenemang är samtidigt. Årets nya svenska filmer får slåss mot förra årets om uppmärksamheten. Väldigt destruktivt för svensk film."

Till GP säger Jonas Holmberg att han gjort allt vad han har kunnat för att påtala problemet, och undvika krocken.

– Absolut, jag har försökt få Guldbaggegalan flyttad, men inte lyckats. Det är i slutändan Filminstitutet och SVT som är ansvariga och fattar beslut. Men jag tycker att det borde vara helt otänkbart med en sådan här krock.

Även Filminstitutets vd kritisk

Även Filminstitutets vd Anna Serner är kritisk till att Guldbaggegalan flyttats fram en helg, och nu krockar med Göteborgs filmfestival:

– Vi håller med Jonas Holmberg om att det är en djupt olycklig krock. Att de två största evenemangen inom svensk film konkurrerar är en jättedålig idé för svensk film.

Har ni inte kunnat påverka datum för Guldbaggegalan?

– Ytterst handlar det om SVT:s tablåläggning. Alternativet för oss hade varit att gå till en annan kanal, men dels har vi avtal med SVT så det går inte. Vi tycker också att de sköter galan på ett professionellt sätt. Men jag hoppas verkligen att de tänker om så att vi slipper en sådan här krock i framtiden, säger Anna Serner.

Själv tvingas hon resa hem från Göteborgs filmfestival tidigare än vad hon hade velat.

– Jag åker hem redan på lördagen, eftersom Guldbaggegalan är en så stor produktion även för oss. Jag behöver vara utvilad och förbereda mig.

"En galatät månad"

Liksom Jonas Holmberg menar hon att Guldbaggegalan istället borde äga rum veckan innan Göteborg filmfestival.

Eva Beckman, programbeställare kultur på SVT och ytterst ansvarig för Guldbaggegalan, beklagar även hon krocken.

– Januari är en galatät månad när P3 Guld, Idrottsgalan och Guldbaggegalan alla sänds i SVT, så det här året blev det på det här sättet. Men vi ska se om vi kan undvika den här krocken nästa år. Jag håller med om att den inte är riktigt lyckad.

Varför blev det så här?

– Både Idrottsgalan och Guldbaggegalan har goda argument för att ligga den 28 januari. Det är inte första året den här diskussionen förs och Idrottsgalan har för det mesta fått flytta på sig, men i år blev det inte så. Jag ska titta på det till nästa januari för jag tycker själv att krocken mellan Guldbaggegalan och Göteborgs filmfestival är olycklig.

En Guldbaggegala i Göteborg?

I Norge delas motsvarigheten till Guldbaggen, Amandapriset, årligen ut under filmfestivalen i Haugesund. Den drömmen har också Jonas Holmberg: att Guldbaggarna ska delas ut på en gala i Göteborg under filmfestivalen. Tidigare har galan också förlagts växelvis i Stockholm och Göteborg, en idé som upphörde efter några år.

Filminstitutets vd Anna Serner låter inte helt entusiastisk inför tanken på en Guldbaggegala i Göteborg:

– De som ska gå på galan jobbar ju i många fall i Stockholm, och skulle den äga rum i Göteborg får olika arrangemang vidtas för att få ner dem dit samma dag. Det är inte är så enkelt som det kanske låter.

SVT:s Eva Beckman är däremot försiktigt positiv till idén:

– Spontant låter det enklare att flytta datum för Guldbaggegalan för att undvika en krock, än att byta stad, men det kan ju finnas andra skäl att vilja samordna dessa två stora filmfester. Jag är inte emot idén, men skulle behöva tänka på den mer i så fall. I nuläget är det enklare att byta vecka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.