Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filmfestivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg menar att deras hypnosevenemang faller utanför ramarna för vad som behövs sökas tillstånd för hos Socialstyrelsen. Bild: Sanna Tedeborg
Filmfestivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg menar att deras hypnosevenemang faller utanför ramarna för vad som behövs sökas tillstånd för hos Socialstyrelsen. Bild: Sanna Tedeborg

Filmfestivalen: Behöver inget tillstånd för hypnos

Som GP tidigare berättat kräver hypnos i underhållningssyfte tillstånd från Socialstyrelsen, vilket Göteborgs filmfestival inte ansökt om trots att publiken på Storan ska masshypnotiseras i samband med en filmvisning. Men festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg menar att det inte behövs.
– Vi gör fortfarande bedömningen att det inte omfattas av Socialstyrelsens riktlinjer, säger han.

Som en del av Göteborgs filmfestivals program arrangeras i år tre visningar på Stora teatern med rubriken ”The hypnotic cinema”. Planen är att åskådarna inför varje film ska masshypnotiseras av hypnotisören Fredrik Praesto.

Men som GP tidigare berättat krävs ett tillstånd från Socialstyrelsen för att arrangera hypnos i underhållningssyfte. Något som varken Göteborgs filmfestival eller hypnotisören Fredrik Praesto, som är den som rent formellt behöver ansöka om tillstånd, gjort.

– Vi är i en dialog med Socialstyrelsen och i en tillståndsprocess nu, men vi har inte skickat någon ansökan. Vi har gjort bedömningen, i samråd med juridisk expertis, att detta inte faller inom ramarna för vad som är tillståndspliktigt, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival.

LÄS MER: Guldkornen på årets filmfestival i Göteborg – GP:s kritiker tipsar

Efter att nyheten om masshypnosen blivit offentlig har reaktionerna varit många, inte minst i GP:s artikel där Markus Erosson, socionom och legitimerad psykoterapeut med certifikat för att genomföra klinisk hypnos, gick så långt som att kalla det för "etiskt problematiskt”.

– Det finns verksamhet inom det hypnotiska fältet som jag verkligen kan förstå upplevs som kontroversiellt och som man reagerar på. Men vi tycker inte att detta är ett sådant och gör fortfarande bedömningen att det inte omfattas av Socialstyrelsens riktlinjer, säger Jonas Holmberg.

Hade ni räknat med att evenemanget skulle väcka så starka reaktioner?

– Vi hade räknat med ett stort intresse och att det skulle väcka tankar och idéer och det har det gjort. Det är många olika diskussioner som aktualiseras med ett sånt här projekt, vilket är intressant!

LÄS MER: Biobesökare ska hypnotiseras på Göteborgs filmfestival

Hur troligt är det att masshypnosen blir av?

– Vi får se. Vi avvaktar och fortsätter vår dialog med Socialstyrelsen. Skulle de ha synpunkter på evenemangets utformning tar vi hänsyn till det.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.