Filmerna du inte får missa på Way Out West

Under Way Out West myllrar Göteborgs klubbar och scener av artister, men festivalen erbjuder mer än så. Årets filmprogram rymmer en rad premiärer. Här tipsar GP om tolv måsten.

ANNONS
|

Två av höstens största tv-satsningar får smygpremiär på årets upplaga av musikfestivalen Way Out West: "Vår tid är nu", säsong tre och "Allt jag inte minns" – en påkostad serie med Pernilla August och Anita Ekström – efter Jonas Hassen Khemiris roman. Spelfilmer och dokumentärer fokuserar på politiska aktivister och tongivande artister, bland dem Aretha Franklin, Leonard Cohen och de brittiska postpunkarna i gruppen New Order, som bildades 1980 av de återstående medlemmarna ur Joy Division efter sångaren Ian Curtis självmord.

Redan premiärvisade filmer som Mia Engbergs "Lucky one", Lina Maria Mannheimers "Parning" och Oscarsvinnaren "Bohemian Rhapsody" ingår i programmet, liksom smalare dokumentärer som "From a hole in the wall" om rockbandet Graveyard från Göteborg och Emily Norlings dokumentär "Allt vi äger" om missbruk och medberoende.

ANNONS

Fokus på världsmusik blir det i filmer som "Inna De Yard", där Reggae-musikens urfäder återförenas på Jamaica och "Rude boy", om jamaicansk och brittisk ungdomskultur runt den omtalade skivetiketten Trojan records – för att bara ta två exempel.

Här nedan tipsar GP:s filmkritiker Maria Domellöf-Wik om tolv heta filmer du inte bör missa under musikfesten i Slottsskogen.

Filmpärlor på Way Out West

"The dead don't die"

grade crossed
I Jim Jarmusch spektakulära, enligt brittiska The Guardian närmast smärtsamt ironiska, zombiefilm flockas kändisar, eller vad sägs om Tom Waits, Iggy Pop, Bill Murray, Tilda Swinton och Chloë Sevigny? Dramat om zombieinvasion i den lilla fredliga staden Centerville är gjord med glimten i ögat. Nu är det dags för nordisk premiär för skräckisen som invigde årets filmfestival i Cannes. Visas lördag 13.30 på Capitol.

Bild: Frederick Elmes, Image eleven productions
Filmpärlor på Way Out West

"Amazing Grace"

grade crossed
Efter 11 listettor intog souldrottningen Aretha Franklin 1972 baptisktkyrkan New temple missonary i Los Angeles. Där höll hon konsert två kvällar i rad, magiska timmar som fångades på livealbumet "Amazing grace". Oscarsvinnaren Sidney Pollack filmade evenemanget, men materialet stoppas av Franklin, som inte gillade kvalitén. Först nu, 47 år senare, har filmen färdigställts. "Visst finns det etiska problem att se en film som huvudpersonen velat stoppa. Ändå är det här helt klart en av musikhistoriens bästa dokumentärer" menar filmkritikern Jordan Hoffmann. "Amazing grace" har svensk smygpremiär i Slottsskogen och efter filmen samtalar musikjournalisten Elena Wolay med artisterna Blues och Mapei. Visas fredag kl. 19.20 på Höjden.

Bild: AP
FIlmpärlor på Way Out West

"We intend to cause havoc"

grade crossed
Gruppen WITCH (We Intend To Cause Havoc) var Zambias i särklass mest populära rockband under 1970-talet. Här följer vi främst den forne rock-sångaren Jagari, vars namn är en afrikanisering av Mick Jaggers namn, och får en chans att upptäcka eller fortsätta digga musik som länge var okänd i väst – men som nu har fått lite av en renässans. Filmen har nordisk premiär på Way Out West och den italienska regissören Gio Arlotta gästar Göteborg. Visas på Hagabion, fredag kl. 11.10 och följs av ett samtal.

Bild: Tim Spreng, Chanda foto
Filmpärlor på Way Out West

"The Brink"

grade crossed
Hett politiskt stoff levereras i Alison Klaymans omtalade dokumentär som avslöjar en hel del om högerextreme opinionsbildaren Steve Bannon, och hans aktiviteter sedan han lämnade rollen som officiell rådgivare åt president Donald Trump. Senast 2012 hyllades regissören för sin dokumentär om kinesiske konstnären Ai Weiwei: "Never sorry". Nu ger hon oss istället en inblick i en spirande global fascistisk rörelse. Filmen hade svensk premiär i april. Visas på Hagabion, fredag kl. 13.00.

Bild: Nonstop Entertainment
Filmpärlor på Way Out West

"And then we danced"

grade crossed
Det spritter av dansglädje i Levan Akins Cannes-hyllade "And then we danced", som kallats en "georgisk Dirty dancing". Den skimrande kärlekshistorien utspelar sig i, och även är inspelad i, Tbilisi där vi får följa den unge Merab som dansar i det georgiska nationalkompaniet med sin partner Mary, innan han handlöst faller för sin rival i danstruppen: charmige nykomlingen Irakli. Homofobin är utbredd i Georgien, där ett försök att ordna Pride-parad brutalt slogs ner så sent som 2013, en händelse som inspirerat regissören. Visas på Höjden, fredag kl. 21.20 med ett efterföljande samtal.

Bild: Triart
Filmpärlor på Way Out West

"Vi har vår egen sång"

grade crossed
1976 arrangerade proggrörelsen, i protest mot Melodifestivalen som året innan hölls i Stockholm, en alternativ musikfestival. På galan, som var en manifestation mot den kommersiella kulturen, deltog band som Sillstryparen, Nationalteatern, amerikanska folkmusikern Peggy Seeger, Konvaljen, Kebnejakse och Hoola Bandoola band. Galan skildras i dokumentären "Vi har vår egen sång", som i nyrestaurerat skick framstår som ett omistligt tidsdokument. Visas på Hagabion, torsdag kl. 13.15, och följs av ett samtal.

Bild: Folkets bio
Filmpärlor på Way Out West

"Could this be you"

grade crossed
Hur kommer det sig att vissa personer utför extrema handlingar? De brittiska djurrättsaktivisterna Alan och Bob, som avtjänar långa fängelsestraff, porträtteras i Agnieszka Lukasiak dokumentär. Varifrån kommer all vrede? undrar hon i filmen som undersöker var gränsen går mellan aktivism och extremism, i det här fallet djurrättsterrorism. Filmen visas på Hagabion, lördag kl 15.00 och följs av ett samtal med regissören och aktivisten Ragnhild Larsson från Extinction rebellion.

Bild. Folkets bio
Filmpärlor på Way Out West

"Marianne & Leonard: words of love"

grade crossed
Brittiske veteranen Nick Broomfield utforskar i denna dokumentär kärleken mellan Leonard Cohen och norska Marianne Ihlen, som träffades i ett frisläppt kollektiv på den grekiska ön Hydra 1960. Bohemerna de tillhörde praktiserade fri kärlek och kom från olika håll i världen: konstnärer, författare och musiker. Men vad hände med relationen när Leonard Cohen började bli känd ? Här får vi veta mer än vad som framkommer i den klassiska Cohen-låten "So long, Marianne." Visas på Hagabion, torsdag kl. 11.15.

Bild. the Sundance institute
Filmpärlor på Way Out West

"Främling"

grade crossed
Göteborgsregissören Mikel Cee Karlsson har gjort en hjärtskärande dokumentär om sin bäste vän Mathias, som länge framstår som en helt vanlig tvåbarnsfar. Vad inte ens de närmaste vet är att han lever ett tärande dubbelliv där skulder och hot driver honom till kriminalitet. I intervjuer och genom rekonstruktioner berättas om en intim vänskap och om vad tystnad och hemlighållande kan få för konsekvenser. Visas på Hagabion, torsdag kl. 13.00 och följs av ett samtal mellan Marit Kapla, kulturredaktör och författare, och regissören, tidigare känd för musikdokumentären "The extraordinary ordinary life of José Gonzalez".
Bild: Plattform produktion
Filmpärlor på Way Out West

"Hail satan?"

grade crossed
Regissören Penny Lane, med dokumentärer som "Nuts!" och "Våran Nixon" bakom sig, tar sig nu an den moderna satanismen, och skildrar framväxten av rörelsen The satanic temple. Filmen har hyllats för sin humor och för sitt ifrågasättande både av religiösa normer och av den spektakulära attraktionskraft satanism och andra extrema företeelser har på stora medieföretag. Lucien Greaves (i talarstolen på bilden), medgrundare av The satanic temple, är på plats vid den nordiska premiären av filmen i Göteborg. Visas på Höjden, torsdag kl. 19.15.
Bild: Magnolia pictures
Filmpärlor på Way Out West

"The heart is a drum"

grade crossed
Med starka musikdokumentärer om Olle Ljungström och Henric de la Cour har Jacob Frössén etablerat sig som en lyhörd regissör med smak för bitterljuva berättelser. Här porträtterar han trumslagaren Klaus Dinger från Düsseldorf som, efter ett misslyckat förhållande, drabbades av brustet hjärta och sökte tröst genom att trumma ur sig sina känslor i bandet NEU! Med repetitiv, pulserande rytm skapade han ett helt nytt sound: "motorik", som utgör grunden i all krautrock. Visas på Hagabion, lördag kl. 16.20 med ett efterföljande samtal.
Bild: Triart
Filmpärlor på Way Out West

"Blinded by the light"

grade crossed
"Om du har den minsta känslomässiga koppling till Bruce Springsteens musik, eller om du som tonåring funnit tröst i en rocklåt, känt desperat behov av att ändra din klädstil, ditt hår eller hela ditt jag – så kommer du att falla pladask för den här lättsamma komedin" skrev onlinetidningen Indiewire om "Skruva den som Beckham"-regissören Gurinder Chadhas nya film. Vi befinner oss i London 1987 och får vi följa Javed, en pakistansk-brittisk tonåring som upptäcker Bruce Springsteen, navigerar genom tillvaron med hjälp av hans texter och söker sin egen röst. Visas på Hagabion, fredag kl 11.00.

Bild: Warner Bros entertainment
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS