Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Frige Oleg Sentsov! Europas förenade filmakademier vädjar nu till president Putin mitt under fotbolls-VM i Rysskand. "Vi fruktar att hans liv är i fara" skriver de om den hungerstrejkande, fängslade filmregissören.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Filmaren riskerar att dö i ryskt fängelse

Under åttonde veckan av hungerstrejk är den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov, 41, illa däran. Europas förenade filmakademier vädjar nu till Putin: "visa ett mänskligt ansikte"

European Film Academies Network vädjade på fredagen i ett pressmeddelande till Putin att han benådar den fängslade filmregissören Oleg Sentsov: "visa ett mänskligt ansikte!"

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mitt under pågående fotbolls-VM i Ryssland väljer filmakademierna att lyfta fram det uppmärksammade ryska människorättsfallet.

Deras vädjan gäller Oleg Sentsov, född i Simferopol på Krim-halvön. 2014 greps han efter att ha hjälpt till att föra över förnödenheter till ukrainska soldater som stängts inne på sina baser när Krimhalvön plötsligt gjordes till rysk. Han anklagades för att ha planerat terrordåd och dömdes till 20 års fängelse.

Fängelsestraffet avtjänar han i det avlägsna Labytnagi i Jamalo-Nenetsien i norra Ryssland.

Allt sämre hälsa

Sedan den 14 maj har filmaren hungerstrejkat i protest. Och hälsan blir allt sämre, hävdar hans advokat.

När Oleg Sentsov nu går in på den 54:e dagen av hungerstrejk riktar filmakademierna i Europa en vädjan inte bara till den ryske presidenten utan även berörda ryska myndigheter. I skrivelsen, som formulerats under nätverkets årliga möte på filmfestivalen i tjeckiska Karlovy Vary,. kräver de att Oleg Sentsov omedelbart släpps fri.

Tanja Loksjina, Rysslandschef för människorättsorganisationen Human rights watch, har kallat de terroristanklagelser som riktats mot Sentsov "uppenbart påhittade".

Hon har också riktat en uppmaning till Fifa, internationella fotbollsförbundet, att agera till stöd för bland andra Sentsov, under pågående fotbolls-VM i Ryssland.

Massivt stöd för hans frigivning

Sedan filmregissören och tvåbarnspappan Oleg Setsov inledde hungerstrejken har han fått stöd av tusentals filmare och artister i Europa och USA, samt från människorättsorganisationer världen över. Människor har gått ut på gatorna i protest mot hans frihetsberövande i över 70 städer i 30 länder. Även Amnesty International och det Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har engagerat sig i fallet.

"Hittills har varken vädjanden eller diplomati gett något resultat. Under den åttonde veckan av hungerstrejk befarar vi att Oleg Sentsovs liv nu är i fara" skriver representanterna för European Film Academies Network

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.