Filmaren har följt tre systrar vars mamma tog livet av sig

Systrarna Sofia, Hedvig och Maja var 8, 10 och 16 år när deras mamma tog sitt liv. Sedan 2011 har filmaren Jenifer Malmqvist följt dem genom sorgen. Resultatet är den bioaktuella dokumentären ”Döttrar”.
– Barns sorg kan vara ”av och på”. Ena stunden kan de vara uppslukade av lek, nästa i stark sorg och saknad, säger Jenifer Malmqvist.

ANNONS
|

I dokumentärfilmen ”Döttrar” lär vi känna systrarna Sofia, Maja och Hedvig, som vuxit upp med sin mamma Carolina på en gård i Brekille i norra Skåne. 2010 var alla i den stora familjen var på väg att samlas på gården för att fira Hedvigs 10-årsdag. I stället hamnade familjen, och inte minst systrarna, i akut kris sedan 16-åriga Maja funnit mamman död.

– När det händer något sådant, så finns det inte direkt något trauma-team som kommer hem och berättar vad som ska hända, säger dokumentärfilmaren Jenifer Malmqvist, på blixtvisit i Göteborg där hon ska samtala om ”Döttrar” på Doc Lounge.

ANNONS

Hon träffade Maja i sitt kök 2010, sedan de två yngre systrarna. Redan från start fick de fyra fin kontakt, och Jenifer Malmqvist har sedan följt systrarna med sin kamera under tio år.

– De är så generösa och öppna. Det har hela tiden funnits ett förtroende mellan oss, och jag har aldrig känt att vi gick över gränsen.

”Skrattade och grät när de såg filmen”

Systrarna fick också sista ordet när det gällde dokumentären. De hade kunnat välja ut partier de inte kände sig bekväma med. Då hade vi klippt bort dem, förklarar Jenifer Malmqvist.

– Jag var jättenervös när jag skulle visa dem den färdiga filmen. När de såg den satt de och skrattade och grät och skojade med varandra och gav varandra små pikar. Vissa saker mindes de inte att de hade sagt eller gjort. Efteråt var de nöjda, och ville inte ändra på någonting – trots att de först hade tänkt att de skulle vilja ta bort en massa saker.

Jenifer Malmqvist hade besökt gården i Brekille redan innan Carolinas död, eftersom de hade en gemensam vän.

– Det var ett så levande ställe med musikcafé och ett stort hus där det bodde flera familjer. Carolina ordnade varje år en musikfestival som drog över tusen personer, som bodde i tält, och de anordnade också en barnkarneval. När jag hörde om Carolinas död tänkte jag som många andra fördomsfullt: ”Va? Inte kan väl hon ...Hon som alltid var så glad?!”, berättar hon.

ANNONS

Skildrar barns ”randiga” sorg

Psykisk ohälsa diskuteras mer i dag än tidigare – ändå saknas i hög utsträckning kunskap, resurser och förståelse för hur personer i olika åldrar reagerar och hanterar situationer som kan uppstå till följd av bipolär sjukdom eller andra diagnoser, menar hon.

– Enligt lag har alla rätt till anhörigstöd – men det ser helt olika ut i olika kommuner. När folk har nog med sitt och allt är så splittrat får inte alla den hjälp de behöver – fast de kan vara i akut behov, säger Jenifer Malmqvist.

Regissören Jenifer Malmqvist och filmfotografen Ita Zbroniec-Zajt fick systrarnas förtroende under samtalen om deras mammas självmord. ”Vi var där när de pratade om saker som de aldrig hade pratat om förut. Ofta var jag och Ita väldigt rörda i stunden. Filmen blev ett tillfälle för dem att prata om saker de inte brukar prata om annars. Jobbiga saker. På gott och ont.”
Regissören Jenifer Malmqvist och filmfotografen Ita Zbroniec-Zajt fick systrarnas förtroende under samtalen om deras mammas självmord. ”Vi var där när de pratade om saker som de aldrig hade pratat om förut. Ofta var jag och Ita väldigt rörda i stunden. Filmen blev ett tillfälle för dem att prata om saker de inte brukar prata om annars. Jobbiga saker. På gott och ont.” Bild: AnnaCarin Isaksson

När det gäller sorgearbetet ville hon få med ”det randiga”, att barns sorg liksom är randig, säger hon, och förklarar sig:

– Den är lite ”av och på”. Ena stunden kan du vara glad och uppslukad av lek, nästa ledsen och i stark sorg och saknad. När filmen var klar fick jag också kontakt med sorgeterapeuten Susanne Nilsson som jag nu inlett ett samarbete med. Hon menar att det egentligen inte finns någon skillnad mellan barns och vuxnas sorg, förutom den viktiga aspekten att barn alltid är under utveckling, vilket påverkar sorgearbetet.

Svårast för regissören under arbetet med filmen var balansgången mellan att bejaka systrarnas minnen och känslor och undvika att få dem att må sämre genom att minnas allt det smärtsamma. Att samtalen äger rum över tid, mellan 2010 och 2019, skapar känslan av att vi växer upp med Sofia, Hedvig och Maja och ser dem bearbeta sin sorg.

ANNONS

– Det blir tänker jag filmens styrka: att du får de unga vuxnas mer reflekterande perspektiv och samtidig barnens perspektiv som är mer omedelbart.

LÄS MER:

LÄS MER:Syskonen Dahlbring gör upp med sin älskade pappas självmord

LÄS MER:I filmen ”Du är alltid 20” minns han sin bäste vän Patrik

LÄS MER:Reaktionen: ”Men Gud ska ni göra film om er skilsmässa?”

Jenifer Malmqvist

Är: Filmregissör och manusförfattare

Född: Göteborg 1973

Bor: Malmö

Familj: Fru, barn och hund

Filmer i urval: ”I fred”(2004), ”Födelsedag” (2010), Guldbaggebelönade ”On suffocation” (2013) och ”Min värld i din” (2019).

Senast sett: Tv-serien ”Stranger things”, franska filmen ”Athena” och teater Subfraus föreställning "This is not my money".

Senast läst: Jonathan Franzen ”Purity”

Lyssnar på: Just nu Thelonious Monk, hymnen ”Abide with me”. På repeat.

Aktuell: Med dokumentärfilmen ”Döttrar” som visades på Doc Lunge på Folkteatern 18 oktober, och får biopremiär 21 oktober på biografen Göta.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS