Film om MIA får premiär på Way out West

Hyllade dokumentärfilmen Matangi/Maya/MIA får Sverigepremiär på Way out Wests utomhusbio.

ANNONS

Steve Loveridges porträtt av en kontroversiell superstjärna och aktivist, vann juryns stora pris i Sundance tidigare i år och har sedan dess vunnit flera priser på festivaler runt om i världen.

MIA, tillhör folkgruppen tamiler. Hon kom till södra London som flykting från Sri Lanka när hon var i sexårsåldern. I början av sin karriär ägnade hon sig främst åt design och film men började sedan göra musik som kom att toppa listorna runt om i världen.

LÄS MER:Då spelar din favorit på Way out West - speldagarna spikade

MIA, eller Mathangi Arulpragasam som hon egentligen heter, är känd för texter med politiskt innehåll och en uttalad ambition att förändra världen med sin musik.

ANNONS

2010 uppträdde hon på Way out West. I en intervju med GP:s Maria Petersson sa hon då:

– Det känns som att folk antingen älskar eller hatar mig. Och det är bra. För det är det som är själva meningen med M.I.A. Då har jag i alla fall väckt starka känslor.

Filmen har spelats under nästan tio års tid.

- Detta är första gången min familj och mina vänner får reda på saker om mig som de inte visste tidigare, säger hon i en intervju i Billboard.

Whitney Houston och Bette Davies

Way out West har visat film sedan 2011. Förra året invigdes utomhusbio på Höjden, där dokumentärfilmen Silvana, om Silvana Imam, hade premiär.

Flera filmerna på Way out West har musikkoppling, bland annat visas filmer om Whitney Houston, engelska punkduon Sleaford Mods, funksångerskan Betty Davis, den australiske sångaren Gurrumul och punkikonen Vivienne Westwood.

Även den svenska filmen Wild dogs om kvinnor och transpersoners kamp i den mansdominerade musikproduktionsvärlden kommer att visas samt dokumentären Desolation center, om 80-talets punk- och konsthappenings i Kaliforniens öknar, föregångarna till superfestivalerna Burning man, Lollapalooza och Coachella.

Fler filmer och även tv-serier ska läggas till före festivalen, enligt ett pressmeddelande från Way out West.

Way out West äger rum i Slottsskogen 9-11 augusti.

ANNONS

Filmer på Way out West

Matangi / Maya / M.I.A. av Steve Loveridge

Whitney av Kevin McDonald

Bunch of kunst - Sleaford Mods av Christine Franz

Gurrumul av Paul Damien Williams

Wild dogs av Elin Eriksson, Saga Gärde

Desolation center av Stuart Swezey

Betty - they say I'm different av Philip Cox

Westwood: Punk, Icon, Activist av Lorna Tucker

ANNONS