Kulturminister Amanda Lind (MP).
Kulturminister Amanda Lind (MP). Bild: Anna Svanberg

Film i Väst kritiska till regeringens budget

Fortsatt fri entré till statliga museer och mer pengar till Kulturskolan, dessutom ska frågan om ett svenskt Förintelsemuseum utredas. Men det uteblivna produktionsstödet upprör filmbranschen.
– Redan i dag förlorar vi film- och tv-inspelningar till länder som erbjuder förmånligare villkor genom produktionsrabatter, säger Film i Västs vd Mikael Fellenius.

ANNONS
|

En rabatt på 25 procent på film- och tv-produktion skulle få svenska filmbolag att stanna hemma och utländska att vilja komma hit, enligt en rapport Tillväxtverket publicerade 2018.

Och branschen är nu oroad över de uteblivna rabatterna. Film i Västs vd Mikael Fellenius ser film- och tv-produktion som en tillväxtbransch där Sverige nu missar tåget.

– Det här är mycket beklagligt. Redan i dag förlorar vi film- och tv-inspelningar till länder som erbjuder förmånligare villkor genom produktionsrabatter, det gäller både internationella produktioner som väljer andra länder framför Sverige men också svenska produktioner som nu tvingas utomlands.

LÄS MER:Återinfört statligt stöd för kulturskolor

"Medveten om behovet"

Västsvensk filmindustri får dock ett litet tillskott, då VGR utökar sin satsning på en regional produktionsrabatt med ytterligare sex miljoner kronor 2020.

ANNONS

Kulturminister Amanda Lind (MP) säger till GP att rabatten fick bortprioriteras till förmån för punkterna i Januariavtalet.

– Men jag är medveten om behovet och efterfrågan av produktionsincitament. Men det kommer fler budgetar.

Film i Väst menar att de redan nu förlorar inspelningar.

– Det är naturligtvis olyckligt, men fokus i den här budgeten har legat på Januariavtalet.

Regeringen skjuter dock till mer pengar, 90 miljoner kronor, för att säkerställa fria entréer till landets statliga museer.

Och redan på måndagen meddelades att 100 miljoner kronor tillsätts till landets kulturskolor årligen 2020-2022, efter att dessa pengar försvann i förra årets M/KD-budget.

I Göteborg finns sju fristående kommunala kulturskolor som nu kan ansöka om pengar hos Kulturrådet. Pengarna till trots är alla inte helt nöjda:

"Redan i dag förlorar vi film- och tv-inspelningar till länder som erbjuder förmånligare villkor genom produktionsrabatter", säger Film i Västs vd Mikael Fellenius.
"Redan i dag förlorar vi film- och tv-inspelningar till länder som erbjuder förmånligare villkor genom produktionsrabatter", säger Film i Västs vd Mikael Fellenius. Bild: Jonas Lindstedt

M: gynnar stockholmare

– Det är fler kulturskolor som söker pengar och fördelningen gör att vi inte får så mycket pengar som det kan verka. Dessutom har många kulturskolor en både liten och ansträngd budget, sa Kristoffer Wittlöv Stenman, enhetschef på Hisingens Kulturskola.

Moderaternas kulturpolitiska talesperson Lotta Finstorp är kritisk till den uteblivna produktionsrabatten, som hon menar slår undan benet för branschen. Mest skakar hon dock på huvudet åt de fria museientréerna.

– Det är inte rimligt att landsortens skattebetalare ska stå för notan när vuxna stockholmare och turister ska gå gratis på museer.

ANNONS

Moderaterna jobbar ännu med sin budgetmotion, så Lotta Finstorp vill inte ge några egna besked om satsningar.

Dagens presenterade kulturbudget ligger på 293 miljoner kronor mer än förra årets M/KD-budget. Lotta Finstorp lyfter dock fram att de förra året, utöver kulturpengarna, gav ett generellt statsbidrag på 3,5 miljarder till Sveriges kommuner och regioner.

– I vår budget fanns mer pengar om kommuner och regioner hade velat lägga mer pengar på kultur, säger Lotta Finstorp (M).

Pengar till lokaljournalistik

Amanda Lind håller inte med om kritiken.

– Merparten av satsningarna i kulturbudgeten är såna som kommer hela landet till del. Sedan är de statliga museerna viktiga för att alla ska kunna ta del av vårt kulturarv och att ekonomin inte ska vara något hinder, säger Amanda Lind och pekar på att mediestödet nästa år får ytterligare 140 miljoner kronor för att stärka lokaljournalistiken i Sverige.

Regeringen tillsätter också en utredning om möjligheterna för ett Förintelsemuseum, som bland är tänkt att fokusera på Sveriges roll i Förintelsen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS