Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fi: Politiker ska inte lägga sig i kulturen

Gudrun Tiberg, 73 år, är den pensionerade informationssekreteraren som gjorde sitt intåg i partipolitiken i samband med att Feministiskt initiativ grundades. Hon vill se fler och större satsningar på stadens bibliotek.

– Kalla mig Tibbe, säger Gudrun när vi möts i hennes hem i Högsbo. I partiet finns lite konkurrens om namnet Gudrun kan man säga.

Tibbe föddes i Uppsala och kom till Göteborg för att studera journalistik i mitten av 1960-talet. Under sitt yrkesverksamma liv har hon främst arbetat som kommunal informationssekreterare. Ett yrke där Tibbe fick möjlighet att informera om vilka rättigheter och skyldigheter som fanns för medborgare. Trots att hon arbetade med- och brann för- jämställdhetsfrågor på arbetsplatsen gjorde hon inte sin debut i partipolitiken förrän 2005 när Fi grundades. I dag sitter hon i kommunfullmäktige och den tid som inte tillbringas med politiken lägger hon på sitt konstnärskap. Tibbe har valt att ses i sin lägenhet i Högsbo där hon både målar och skulpterar.

– Det här är kultur för mig, säger Tibbe och visar ut mot husen i området. De här bostadsområdena är stabila, de är byggda för att vara människovänliga. Jag kan ha mina målargrejor i källaren och på tisdagar kan jag gå ner till Axelhuset på Axel Dahlströms torg och måla tillsammans med en grupp likasinnade.

Vilken är din viktigaste lokala kulturpolitiska fråga?

– Kultur för barnen. Vi vuxna klarar oss men barnen måste få kultur från första början. Skolbibliotek med riktiga bibliotekarier är det absolut viktigaste. Ett annat bra exempel på saker som måste finnas är nätverket KULF (Kultur i förskolan), de jobbar för att integrera kultur och estetiska lärprocesser i tidig ålder.

Hur ska ni uppnå det?

– Se till att det finns en budget som avsätter pengar till sådant här. Vi sitter ju inte i kommunstyrelsen nu, men efter valet kommer vi förmodligen göra det och då har vi andra möjligheter.

Hur stor del av budgeten lägger ert parti på kultur?

– En procent är målet. Vi har ingen egen budget utan röstade på Vänsterpartiets på det budgetsammanträde som var nu i juni.

Hur tycker ni att kultur ska finansieras?

– Mycket pengar måste komma från statligt håll. Sedan finns kulturportföljen som går till regionen och vad jag har förstått så har den fungerat bra i Västra Götaland, men där kan staten skjuta till ytterligare. Sedan är det staden som har sitt ansvar när det kommer till frågor som skolbibliotek och liknande.

Varför är kultur viktigt?

– Kulturen i sig ger människor en trygghet i samhället. Den behöver inte vara nyttig i den bemärkelsen att den genererar några pengar eller visar sig i stora konstverk utan den är nyttig för att vi har den tillsammans.

Hur ser du på kulturutbudet i Göteborg?

– Det finns mycket bra kultur att ta del av. Bland annat en musikscen som är livaktig, även om just den kanske var ännu mer livaktig när kommunala musikskolan var mer aktiv. Jag tycker att staden i sig själv som har en väldigt människovänlig grund vilket ger förutsättningar för ett bra kulturklimat.

Finns det kultur som du inte vill se i Göteborg?

– Nej, kulturen har det uttryck den har, det är ingenting politiker ska stoppa. Skulle vi som politiker sitta och säga vad som är bra eller dålig kultur, det är inte vår roll. Vår roll är att se till att skapa underlag för människor att skapa kultur.

Finns det något i Göteborgs kulturliv du lyfta fram som ett gott exempel?

– Jag har bott i Högsbo sedan 1980. Det här stabila samhället med Axelhuset på vårt lilla torg är ett bra exempel. Där är det yoga, bosamverkansgrupper, målargrupper, dansgrupper för barn och där finns biblioteket. Alla människor borde ha nära till ett sådant hus.

Om du ska tipsa en vän om ett kulturevenemang i stan, vad skulle det vara?

– Säkert något musikevenemang. Jag har en son som varit basist i ett punkband så jag har tillbringat mycket tid med att lyssna på punk på Sticky fingers och Musikens hus i Majorna. Så något sådant kanske.

Vad ska en biljett till museum kosta?

– Ingenting. På ett eller annat sätt har vi redan varit med och betalat det. Det mesta är inköpt eller byggt med våra skattepengar och det ska vi självklart ha tillgång till.

Vilken roll ska stadsdelsbiblioteken spela i Göteborg?

– Jättestor roll. Som samlingsplatser är de väldigt viktiga. Vi behöver egentligen fler samlingsplatser men det är svårt med lokaler i Göteborg och biblioteken fyller en sådan funktion.

Hur ser ni på kulturskolan - ska den vara till för alla?

–I grunden är det en jättebra satsning, problemet är att det är kö i nästan alla stadsdelar. Det var självklart att mina barn skulle gå i kommunala musikskolan och då kostade det 250 kronor per termin. Det är mycket dyrare nu så där måste det sättas till mer pengar så att alla barn har möjlighet att gå. En liten avgift, det tycker jag är okej, men det ska inte kosta tusen spänn. Är det flera barn i en familj blir det väldigt dyrt.

Burka songs-debatten: var det rätt att ställa in?

– Nej. Återigen, kulturen ska få ha det uttryck den har. Det här var ett kulturevenemang och det ska inte vi politiker lägga oss i.

Vad tycker du om undergroundverksamheter som Truckstop Alaska?

– Jätteviktigt att de finns. Visst, de säljer öl till sina medlemmar men säg den seglarförening som inte gör det. Den här typen av kultur får inte de stora bidragen och då måste de hitta sina vägar för att utvecklas.

Skolbiblioteken: ja eller nej?

– Ja. De behöver byggas ut och det är viktigt att det finns ordentlig personal på plats. Har du inte bibliotekarier på skolbiblioteken så fungerar det inte, det behövs en människa med rätt kompetens som styr verksamheten.

Debatten om Bokmässan: ska vem som helst få ställa ut oavsett politisk ståndpunkt?

– Jättesvårt. Jag tycker att alla ska få delta men jag kan inte tycka att icke-demokratiska organisationer ska få vara med. Med det sagt så tycker jag att bokmässan själva får bestämma hur de vill ha det på sin mässa.

Fontänen vid Götaplatsen: fin eller ful?

– Den borde aldrig ha gjorts. Slöseri med pengar och dåligt planerad. Konstverk ska vi ha men det måste fungera i stadsbilden.

Eternal employment: är det konst?

– Jag är lite dåligt insatt i det. Jag tror jag gillar idén men jag är nyfiken på rekryteringsprocessen. Hur ser man till att det inte blir politiskt i val av person?

Ska staden äga kulturfastigheter?

– Nej, det är bättre staden hyr fastigheter. Det är helt enkelt inte funktionellt för staden att äga och fastighetsbolagen sköter om fastigheterna professionellt på ett helt annat sätt än vad staden har resurser för. Det blir en börda rent kostnadsmässigt.

Ska vi ha ett filmhus i Göteborg?

– Det behövs fler lokaler för konstnärlig aktivitet. Filmhus låter konstruerat, då har man sagt att det bara är för de som arbetar med film och det kanske är bättre att ha fler former av konstnärlig verksamhet i samma hus.

Namn. Gudrun ”Tibbe” Tiberg

Ålder: 73 år

Kulturupplevelse som berört dig mest i livet: När jag på 1970-talet såg Jarl Kulle spela Hamlet på Dramaten

Senast utnötta bok: Lena Andersson, Egenmäktigt förfarande

Senast sedda film: Kommer inte ihåg, kollar för sällan på film.

Mest minnesvärda teater: När jag som barn såg en föreställning om Petrus de Dacia i en ruin i Visby.

TV-serie du ser fram emot: Jag försökte börja kolla på TV när jag blev pensionär men jag använder det mest att somna till.

Musik som aldrig blir gammal: Det finns en ny artist som heter Anja Erika, hon har släppt en ny protestsång som heter Jag vet vem du är. Protestsånger blir aldrig gamla.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.