Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Emilie Roslund: FHM fick mig att känna mig dum i huvudet

Det är onödigt att FHM så länge förnekade att kvinnor kan få mensrubbningar efter att ha tagit vaccinet. Att vi har behövt känna oss galna kan ha ökat vaccinmotståndet, menar Emilie Roslund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Var är min mens? Den frågan har jag ställt mig själv tre månader i rad under hösten efter att min mens börjat komma 2-3 dagar senare än utlovat. Mina misstankar har hela tiden pekat åt covidvaccinet, medan FHM och andra experter gång på gång konstaterat att det inte fanns något sådant samband. Nu verkar vinden ha vänt. Efter att ha läst om två nya studier som bland annat Yle rapporterat om (9/2) får jag äntligen bekräftat att jag inte är dum i huvudet.

Antal inrapporterade mensrubbningar kopplade till covidvaccin är just nu runt 7000, skriver Ebba Hallberg, läkemedelsexpert på Läkemedelsverket, till mig i ett mejl. I SVT:s Morgonstudion bjöd man nyligen in Helena Kopp Kallner som är gynekolog och forskare på Karolinska Institutet för att bekräfta på vilket sätt vaccinet kan ha med dessa att göra (15/2). Enligt de norska och amerikanska studierna har forskare nu konstaterat att vaccinet kan ge en något förlängd menscykel, rikligare mens och i vissa fall mellanblödningar. Efter tre cykler har man också sett att mensen går tillbaka till att bli regelbunden.

Nu verkar vinden ha vänt. Enligt två nya studier har jag äntligen fått bekräftat att jag inte är dum i huvudet.

Kanske borde jag känna att jag får en upprättelse när jag tittar på inslaget, men när det är över lämnas jag i stället med en känsla av att det hela känns futtigt. I över ett års tid har hundratusentals kvinnor världen över rapporterat mensstörningar efter första eller andra vaccindosen. Samtidigt som Läkemedelsverket fått in allt fler rapporterade biverkningar av det här slaget har FHM och experter inom området hänvisat till att det inte finns några bevis för ett sådant samband. Beskedet har varit rakt och tydligt, trots att inga av läkemedelsföretagen som tagit fram vaccinen studerat kvinnors menscykler när de letat efter biverkningar.

Självklart blir det svårt för Folkhälsomyndigheten och experter att bekräfta något som det inte finns vetenskapligt underlag för. Men problemet ligger inte i att de velat vänta in ny forskning, utan i hur man bemött den oro som kvinnor känt när deras mens rubbats. När både myndigheter, media och vården har samma budskap, att rädslan saknar grund, lämnas man som drabbad med en förvirrad känsla av att man kanske inbillat sig.

Att få höra att våra erfarenheter kan stämma hade räckt. I stället har dessa utlåtanden fått kvinnor att tvivla på sina upplevelser, vilket knappast genererat något gott. Hur det här fått oss att må ses säkert inte som ett samhällsproblem i det stora hela. Men konsekvenserna borde göra det. För vad kan hända om ens erfarenheter konsekvent avfärdas? Man söker svar någon annanstans. Vilket kan bli inkörsporten till allt mer komplexa konspirationer än det nu bevisade sambandet mellan mensrubbningar och vaccinering.

LÄS MER: Kåta kosläppet efter corona får klara sig utan mig

Att få höra att våra erfarenheter kan stämma hade räckt. I stället har dessa utlåtanden fått kvinnor att tvivla på sina upplevelser, vilket knappast genererat något gott.

Även om det känns skönt att höra Helena Kopp Kallner säga att biverkningen är kortvarig, så är skadan redan skedd. Vi har haft hela förra året på oss att googla och hitta våra egna förklaringar till varför rubbningarna uppstått. Medan en del hamnat på villovägar har andra, inklusive jag själv, övervägt att inte ta en tredje dos med oro för att störningarna ska hålla i sig på längre sikt.

Varken FHM eller någon annan myndighet har ljugit eller undanhållit information, men ingen av dem har heller erkänt våra upplevelser. Samtidigt bekymrar man sig över vaccinmotståndet och misstron det grundar sig i, som om skepsis vore en orimlig reaktion när ingen har en förklaring till varför man helt plötsligt hittar en mellanblödning i trosan.

Efter min nästa dos kommer jag ställa in mig på att min cykel rubbas på nytt. En biverkning som, enligt Läkemedelsverkets inkomna rapporter, är lika vanlig som muskelvärk. Men vad som tyvärr känns ännu vanligare är att forskning om kvinnokroppen inte prioriteras eller genomförs över huvud taget.

LÄS MER: "Singelrådet” ger sina bästa raggningstips

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.