Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Spelade live. Matti Ollikainen och hans Franska trion spelade på Faktums släppfest. Bild: PER WAHLBERG

Femte Faktum-skivan firades med livemusik

Gatutidningen Faktum hade bjudit in till släppfest för att uppmärksamma sin nya samlingsplatta. På scen tolkade Franska trion en dansbandsklassiker av Flamingokvintetten.

Den lilla tillställningen på Pusterviks övervåning under torsdagskvällen var inte bara ett sätt för Faktum-folket att fira att man ger ut sin femte skiva där artister tolkar försäljarnas favoritlåtar. Kvällen kunde också ses som en förövning inför Faktum-galan på Stadsteatern den 7 mars.

– Då kommer flera av dem som finns på skivan: Petra Marklund, Ulf Dageby, Knut Agnred och Nonono, berättar Oskar Cresso som är producent och projektledare för skivan.

Musiken går även att strömma

Det var förstås svårt för honom att plocka ut någon favorit från skivan, men han talade extra varmt om Petra Marklunds engagemang. Både för låten och för anledningen till att man faktiskt gör skivan. Alla artisterna ställer upp gratis, skivan kommer med senaste numret av tidningen och hälften av intäkterna går som alltid till försäljarna.

– Nytt för i år är också att man får en kod när man köper skivan så att man kan strömma musiken och lyssna direkt i mobilen eller på paddan, det är vi väldigt glada för, säger Anna-Lisa Gustavii som är marknadsansvarig på Faktum.

Anna- Lisa Gustavii, marknadsansvarig på Faktum och Oskar Cresso, skivans producent presenterade stolt årets Faktum-platta.. Bild: PER WAHLBERG

Tillsammans med producent-Oskar spelade hon upp korta stycken ur varje låt för den församlade skaran. Efter det tog Franska trion plats på scenen för att bjussa på sin tolkning av Flamingokvintettens 70-tals-älskling Den gamla kastanjeallén.

Ulf Dageby överraskade

– Franska trion kan ju göra vad som helst som faller dem in, men det här blev väldigt bra och jag är glad att få med lite dansband på ett hörn, säger Oskar Cresso.

LÄS MER: Recension av skivan låt för låt

Cresso har lagt ned flera månaders arbete på att pussla ihop låtar med artister och se till att få all musik på plats. Nu känner han mest stolthet, tacksamhet och lite lättnad.

– Det har varit projektledande utanför själva studion. Men alla artister har varit otroligt generösa och positiva och verkligen ansträngt sig. Och de flesta har bra koll på vad det är för tidning och har hört om kollegor som varit med förut.

Är det någon kombination av låt och artist som överraskat dig?

– Ja, alltså jag var verkligen inte beredd på att Ulf Dageby ville göra Carolas Främling. Men det blev jättebra, tycker jag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.