Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Evan Agostini

Feministiska aktivisten Manal al-Sharif till Bokmässan

Författaren och aktivisten Manal al-Sharif bröt tabut i sitt hemland Saudiarabien genom att sätta sig bakom bilratten. I år kommer hon, en av världens främsta feministiska röster, till Bokmässan i Göteborg.

2011 stoppades dataingenjören Manal al-Sharif av polis när hon trotsade det saudiarabiska förbudet mot kvinnliga bilförare. Videoklippet från händelsen blev snart viralt på Youtube och Facebook, och ledde i förstone till att Manal fick tillbringa nio dagar i fängelse – i förlängningen till en omfattande kvinnorörelse i kungariket. Otaliga kvinnor har därefter följt hennes exempel.

– Vi är förstås jättenöjda med bokningen, säger Oskar Ekström, Bokmässans nya programchef sedan i april.

Personligen tycker han att Manal al-Sharif är en otroligt intressant författare och aktivist.

– Liksom Saudiarabiens förbud mot kvinnliga bilförare har blivit en symbol för kvinnoförtryck, har hon blivit en symbol för motståndet mot det. Hon är viktig för jämställdheten i landet som ju nu långsamt tycks gå framåt.

Se klippet från Manal al-Sharifs uppmärksammade bilfärd här. Texten fortsätter nedanför filmen.

Manal al-Sharif är i dag bosatt i Australien. Hennes namn har blivit välkänt i femistiska kretsar världen runt: 2011 utsågs hon av tidningen Foreign Policy till en av världens viktigaste tänkare. Hon har även tilldelats Václav Havel-priset av Oslo Freedom Forum.

LÄS MER: Saudiska kvinnor tillåts köra bil

I boken Modet att köra, som hon kommer till Bokmässan i Göteborg med, berättar hon om de regler som tidigt begränsar kvinnors liv i Saudiarabien och som så småningom fick henne att fatta sitt beslut. Men det är också en personlig levnadsskildring.

I september i fjol tillkännagav Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz att kvinnor från och med i juni ska tillåtas köra bil. Att det dröjer så länge sades då, enligt NY Times, bero på att Saudiarabien saknar infrastrukturen för att lära kvinnor att köra bil och få körkort, eftersom polismännen i landet måste lära sig att "interagera" med kvinnor på ett sätt de tidigare inte gjort. Kvinnor och män är nämligen ofta åtskilda i det saudiska samhället.

Bokmässan äger rum 27-30 september 2018.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.