Jenny Högström: Fem litterära verk som format Göteborg

Från Erik Mesterton och Karin Boye via Kurt Aspelin och Sun Axelsson till Claes Hylinger och Anna Hallberg. GP:s idé- och kritikredaktör Jenny Högström har valt ut några mindre klassiker som alla på olika vis präglat Göteborg som litteraturstad.

ANNONS
|
Bild: Arkiv

Erik Mesterton och Karin Boye, översättning av ”Det öde landet”, TS Eliot, 1932

Denna dikts litteraturhistoriska betydelse kan inte överskattas – dessutom är den översatt och introducerad av två av den svenska modernismens galjonsfigurer i den avantgardistiska tidskriften Spektrum.
Bild: Olof Ohlsson

Kurt Aspelin, ”Marxistiska litteraturanalyser”, 1970

Det är egentligen hopplöst att välja ut ett enskilt verk av litteraturprofessor Kurt Aspelin, som häckade på Göteborgs Universitet. Där introducerade han marxistisk teori och metod och förde in samhälle och politik i litteraturvetenskapen.
Bild: Stefan Berg

Sun Axelsson, ”Drömmen om ett liv”, 1977

I första delen av Axelssons självbiografiska trilogi gestaltas uppväxten i trädgårdsmästarvillan i Slottsskogen, kvinnlig sexualitet, och skrivandet i förhållande till 70-talets kulturmän. Tidig och viktig bok i vågen av kvinnliga självbiografier.
Bild: Per Wahlberg

Claes Hylinger, ”Kvällarna på Pärlan”, 1995

Vad vore Göteborgslitteraturen utan nyss 80-årsjubilerande patafysikern Claes Hylinger? Välj mellan romaner om hemliga sällskap, kärlek, resor, eller som här, om samtal på krogen Pärlan på Skanstorget där en viss Författare ser tillbaka på sitt liv.
Bild: GP

Anna Hallberg, ”Friktion”, 2001

Hallbergs debutdiktsamling var en av de första i det som kom att kallas språkmaterialism, nära förknippad med tidskriften OEI. Dessutom gick Hallberg Tomas Forsers kritikkurs på universitetet och har sedan dess blivit en av landets tongivande kritiker.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Fem teaterhändelser som formade Göteborg

LÄS MER:Fem konstverk som format Göteborg

LÄS MER:Den klassiska musiken som format Göteborg

LÄS MER:Fem tv-serier som format Göteborg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS