Sara Arvidsson: Fem konstverk som format Göteborg

Poseidon på Götaplatsen och Göteborgskoloristen Ragnar Sandbergs ”Den blå bussen” är två för staden emblematiska verk. Men det är även ”Hammarkullen”, Sandra Ikses ”Mor och barn framför höghus II” och inte minst Annika von Hausswolffs ”Tillbaka till naturen”, enligt GP:s konstkritiker Sara Arvidsson.

ANNONS
|
Bild: Anders Hofgren

Carl Milles ”Poseidon”, 1931

”Poseidon” är en staty som många älskar att hata. Havsguden har för långa ben och pytteliten snopp. Milles nazistsympatier gör inte saken bättre. Ändå är skulpturen synonym med Göteborg.

Ragnar Sandberg, ”Den blå bussen”, 1938

Stadens råa väder och grå ljus är lika ogästvänligt som deppigt mysigt. Ingen har fångat murrigheten lika bra som Göteborgskoloristen Sandberg. I denna målning sammanfattas alla tiders novemberdagar.
Bild: Göteborgs Stadsmuseum

Jens S Jensen, ”Hammarkullen”, 1974

Jensens dokumentationer av Göteborgsförorten är ett omistligt tidsdokument. Vi bjuds in på kafferep i lägenheterna men får även ta del av de limsniffande ungdomarnas verklighet.

Sandra Ikse, ”Mor och barn framför höghus II”, 1975

På 1970-talet revolutionerade kvinnorna utställningsrummen med sin textilbaserade konst. Att vara mamma och yrkesverksam konstnär ansågs inte längre vara omöjligt. Ikses gobeläng är signifikativ och ikonisk.
Bild: Ingår i Västerås konstmuseums samling.

Annika von Hausswolff, ”Tillbaka till naturen”, 1993

Denna svit, inspirerad av brottsplatsfotografier, kan tolkas som en kommentar på kvinnohatet som sprids och populariseras i olika medier. 1990-talet var en brytpunkt: kvinnliga konstnärer började dominera fotoscenen.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Kulturen som skapade Göteborg

LÄS MER:Fem teaterhändelser som formade Göteborg

LÄS MER:Fem filmer som format Göteborg

LÄS MER:Fem låtar som format Göteborg

LÄS MER:Fem tv-serier som format Göteborg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS