Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

2017. Manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. I förgrunden Fatemeh Khavari,r talesperson för nätverket Ung i Sverige. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Fatemeh Khavaris bok ”Jag stannar till slutet” blir pjäs

2017 satte sig 17-åriga Fatemeh Khavari på Mynttorget i Stockholm för att stoppa utvisningar till Afghanistan. Sittstrejken varade i 58 dagar och bidrog till ett riksdagsbeslut om att ge 9 000 ensamkommande en ny chans att stanna. Nu blir hennes berättelse pjäs.

Den 19 september är det premiär för ”Jag stannar till slutet” på Kulturhusets Stadsteaterns scener i Husby och Vällingby. Pjäsen bygger på den självbiografiska boken med samma namn som Fatemeh Khavari skrev tillsammans med journalisten Annie Hellquist.

Boken behandlar Fatemeh Khavaris liv. Om barndomen och livet på flykt. Men förstås även historien som startade på Mynttorget i Stockholm 2017, då Khavari och tio andra ungdomar satte sig för att strejka mot utvisningar.

– De första femton åren var väl inget riktigt liv. Det var som att leva i en låda, man växte och växte men det gick inte eftersom lådan var för liten. Jag känner att jag egentligen bara levt i fem år, sedan vi landade på Arlanda, säger Fatemeh Khavari till Dagens nyheter.

LÄS MER: Regeringen enig om ensamkommande

LÄS MER: Fatemeh Khavaris liv blir bok

*Texten har tillfogats en rättelse. Tidigare stod det att Kulturhuset Stadsteaterns scen ligger i Knutby. Det ska förstås vara Husby.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.