Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fastkedjade för miljön

Konstnärsduon Bigert & Bergström kedjar fast sig i tolv timmar på Sergels torg. Så hoppas de kunna förändra världen. Med gjutjärnsbojor tar de sig an årets Earth Hour.

Folk är trötta på att höra om koldioxidutsläpp. Debatten har hamnat i skymundan och människor behöver något nytt för att orka engagera sig. Så tänkte konstnärsduon Bigert & Bergström när de lät gjuta tio stycken 300 kilo tunga fotbojor i form av en koldioxidmolekyl. Bojornas vikt motsvarar mängden koldioxid en människa släpper ut under tio dagar och är duons bidrag till Earth Hour som äger rum den 31 mars. Earth Hour är ett initiativ från Världsnaturfonden som uppmanar alla att under en timme släcka lamporna för att påminna makthavare om att göra något åt miljöproblemen.

Projektet är ett samarbete med WWF och symboliserar hur vi låst oss fast vid höga koldioxidutsläpp.

-Vi vill engagera på ett okonventionellt sätt. Genom att göra något fysisk påtagligt kan man väcka känslor, säger Mats Bigert, ena halvan av konstnärsduon.

Vill kedja fast publiken

Konstverken kommer under fredagen att placeras ut på Sergels torg, Stureplan och utanför Bonnier konsthall där de ska stå i tio dagar. Det är fritt fram för den hugade att kedja fast sig i bojorna. Vilket också är tanken bakom projektet. Mats Bigert och Lars Bergström har jobbat tillsammans sedan de träffades på konsthögskolan under 1980-talet. De vill gärna dra in publiken i sina verk.

-De som låser fast sig i bojorna involverar sig själva. Det ger stark känslomässig effekt, säger Lars Bergström.

Under duons tolv timmar på Sergels torg, från lunch till midnatt, kan den som vill komma förbi och prata med dem. Lars Bergström och Mats Bigert tror inte att verket kommer förändra världen med en gång men hoppas att få besökarna att tänka till.

Svår att undgå

Duon är ute efter att väcka känslor. En uppmanande text i en tidning är lätt att bläddra förbi. Men 300 kilo fotboja är svårt att missa.

-Det är en stark symbol, säger Lars Bergström.

Han jämför med Carl Fredrik Reuterswärds ihopknutna pistol och hoppas att deras verk kan få liknande kraft.

-Vi vill uppmana till eftertanke, säger han.

Skyldiga att bry sig

Sammanlagt väger molekylerna tre ton och är gjorda helt i återvunnet skrotjärn, gjutna med grön energi. Men bojorna belastar också miljön, det kommer duon inte ifrån. Mats Bigert erkänner att de själva är en del av problemet genom att skapa konst som påverkar miljön.

-Vi är skyldiga att engagera oss, säger han och kollegan Lars Bergström fortsätter: -Ändamålen helgar medlen. Vad man än gör har man lämnar man ett avtryck på miljön.