Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vita nationalister demonstrerar i Charlottesville i augusti 2017. Bild: Steve Helber

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fascismen som farligast när den kommer i alldagliga kläder

Det kan tyckas löjeväckande med lintottar i beiga kortbrallor som springer runt i granskogen och kollo-heilar. Men det finns en obehaglig anledning till att ynglingarna anbefalls ha just de här kläderna.

Det kostar 600 kronor att delta, man ska ta sig till en hemlig plats någonstans i Mellansverige och man förväntas packa med sig ett par beigefärgade shorts. Kortbyxorna är obligatoriska och ska bäras tillsammans med en vit tröja som delas ut på plats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När högerextrema Nordisk ungdom bjuder in till sitt traditionsenliga sommarläger i slutet av juli är det noga med klädkoden. Visst kan det tyckas löjeväckande med ett antal lintottar i lite för stora, beige kortbrallor som springer runt i granskogen och kollo-heilar. Man kan skratta åt det. Men det finns en obehaglig anledning till att ynglingarna anbefalls att bära just de här kläderna.

När den amerikanska, högerextrema rörelsen kraftsamlade i Charlottesville i augusti 2017 hade man också stämt av hur man skulle klä sig. Det var bara några enstaka old school-rasister som lite lätt förvirrade dök upp draperade i huva och vita KKK-lakan. Majoriteten visste vad som gällde. Just det: beige- eller khaki-färgade shorts och vit pikétröja.

Veckorna efter demonstrationerna och våldsamheterna i Charlottesville skrev bland andra Washington Post, GQ Magazine och Teen Vogue om högerextremisternas nya "uniform". Det handlade inte längre om att gömma sig bakom en vit huva eller att klampa på med rakade skallar, hakkors-tatueringar och tunga kängor. Istället hade de högerextrema männen anammat den mest slätstrukna, all american-stil man kan föreställa sig. De såg ut som grannen när han körde sina barn till baseballmatchen. Istället för att sticka ut, och skrämmas genom att vara extremt klädda, ville man smälta in och signalera alldaglighet, normalitet, trygghet. Man ville ge intryck av att vara den tysta majoriteten som nu valde att höja rösten.

Pikétröjan har en given plats i modehistorien. Den syntes på tennisbanan redan under 20-talet och har senare plockats upp av såväl presidenter som popstjärnor, fotbollshuliganer och skinheads. Det varit viktigt vilket märke man använt. Stone Island-tröjor var länge synonymt med den brittiska huligankulturen, men numera syns tröjorna på bland andra amerikanske hiphop-stjärnan Drake. Ja, det är komplicerat och värdeladdningen i vissa plagg kan snabbt förändras.

För oss andra gäller det att vara vaksamma på skiftningarna. När extremhögern formerar sig för att angripa vårt demokratiska samhälle kommer den inte att bära stövlar och svastikas, den kommer inte ens att liksom Mussolinis fascister klä sig i svarta skjortor och den kommer definitivt inte hålla fast vid NMR:s illasittande vita skjortor och instoppade slipsar.

Nej, den kommer i likadana kläder som du och jag har när vi går på föräldramöte på dagis eller har städdag i bostadsrättsföreningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.