Sabina Ddumba, Sommar i P1.
Sabina Ddumba, Sommar i P1. Bild: Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Fadersdyrkan som ständig följeslagare

Musikern Sabina Ddumba om tro och musik som kom med fadersmjölken.

ANNONS
|

Sabina Ddumba är den hajpade sångerskan med Grammis och P3 Guld i bagaget. Det hade varit lätt för henne att i klassisk sommarprogramsanda dra en solskenshistoria om hur hon trots fötterna i två olika länder – Sverige och Uganda – hamnat där hon är i dag.

I stället blir programmet en hyllning till den religiösa fadern som på egen hand fostrade en stor barnaskara. Och till modern som med sin frånvaro har gjort Sabina Ddumba till den hon är i dag: en uppdaterad version av sin pappa.

Hon pratar också om hur musikens universella språk – psalmerna i den kristna skolan, musiken som pappa spelade i hemmet och hiphoppen som hon själv valde – skapade en frizon där ingen frågade varför mamma aldrig kom hem.

ANNONS

Det är knappast en slump att Sabina Ddumba avslutar sitt program med att inta en föräldraroll och ger råd till lyssnare med musikerdrömmar.

Sommarpratare måndag 30 juli: Tauba Katzenstein, överlevande från Förintelsen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS