Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning om ekonomisk brottslighet i ärendet kopplat till Svenska Akademien. Arkivbild.

Förundersökning inledd kring Akademien

Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning om ekonomisk brottslighet kopplad till Svenska Akademien, uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

Skandalen kring Svenska akademien växer. Nu uppger Ekobrottsmyndigheten att den har inlett en förundersökning om ekonomisk brottslighet i ett ärende kopplat till Svenska akademien.

– På grund av det stora allmänintresset samt att jag bedömer att det inte kommer att skada eller försvåra den pågående utredningen har jag valt att bekräfta att en förundersökning har inletts. I övrigt är jag väldigt begränsad i vad jag kan kommentera. Uppgifter om brottsmisstankar, vem eller vilka som utreds kommer inte att kommenteras, säger Jan Tibbling, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Det är fortfarande oklart hur lång tid utredningen kan ta. 

Bröt mot jävsregler

Svenska akademien kommenterade i fredags krisen i ett pressmeddelande, där de skrev att en advokatutredning som kartlagt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen, visat att Svenska Akademien betalat ut pengar till kulturprofilens klubb i strid med jävsreglerna. En av akademiens ledamöter, som beslutat om bidragen, är också delägare i klubben. "Detta förhållande borde Akademien ha informerats om eller skaffat sig kännedom om. Bättre rutiner hade kunnat förhindra detta", skrev Akademien i pressmeddelandet.

Man berättade då också att utredningen skulle lämnas över till rättsvårdande myndigheter.

Akademien berättade också att man redan 1996 fått information i ett brev om att sexuella trakasserier förekom på klubben. Brevet lades dock åt sidan, vilket akademien "beklagade djupt".

En splittrad akademie

Advokatutredningen, som beställdes av förra ständiga sekreteraren Sara Danius efter att uppgifterna om kulturprofilen publicerades i Dagens Nyheter, har varit en av de stora stötestenarna för den anrika kulturinstitutionen under våren. Skulle uppgifterna i den offentliggöras – och information om eventuell brottslighet polisanmälas? Enligt uppgifter i medier motsatte sig en del ledamöter det senare, men Akademien gjorde en omsvängning och lämnade över materialet till rättsprövande instans.

– Det var ett svårt beslut. När vi gick in i advokatutredningen fick vi en garanti för att den skulle hållas hemlig, därför att det var så mycket material som stred mot våra sekretessregler. Det var ganska naturligt att vi var återhållsamma på den punkten, sade tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson då till TT.

– Men samtidigt har debatten blivit så intensiv och vi har inget att dölja i sak, så till slut blev det nödvändigt att lämnar över det här materialet till en rättsinstans.

Den så kallade kulturprofilens försvarare, Björn Hurtig, säger att han inte kan kommentera ärendet eftersom han inte har informerats om den inledda förundersökningen.

– Jag vet inte hur misstanken ser ut eller vem som är misstänkt, säger Hurtig till TT.

Vad händer nu?
– Ingenting, så länge inte min klient är misstänkt såklart, säger Hurtig.