Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter tillslaget i april har Truckstop Alaska krävt förändringar av Göteborgs stad. Bild: Thomas Johansson
Efter tillslaget i april har Truckstop Alaska krävt förändringar av Göteborgs stad. Bild: Thomas Johansson

Förslaget som ska rädda Truckstop Alaska

Nätverket Kultur åt alla har skickat in ett förslag till stadens politiker om att förenkla alkoholtillstånd för kulturföreningar. Det hela är en reaktion på tillslaget mot Truckstop Alaska.

Truckstop Alaska beskriver sig själva som en ideell "do it yourself" musik- och kulturförening. I 15 år har de arrangerat spelningar och filmkvällar för sina medlemmar.

Under tillställningarna har det sålts alkohol utan tillstånd. De själva menar dock att sammankomsterna ska ses som slutna sällskap eftersom de är till för medlemmar och kräver föranmälan.

LÄS MER: Truckstop Alaska utreds för brott mot alkohollagen

I april slog polisen till mot Truckstop Alaskas lokaler på Karlavagnsgatan på Hisingen. Med sig hade de Skattemyndigheten, tillståndsenheten och miljöförvaltningen.

De beslagtog en större mängd alkohol och inledde en förundersökning om brott mot alkohollagen.

Väckte reaktioner i kulturvärlden

Tillslaget väckte reaktioner. I GP skrev ett 50-tal kulturpersoner en debattartikel om att bevara Truckstop Alaska. Bland dem fanns nätverket Kultur åt alla.

LÄS MER: Bevara Truckstop Alaska

Nätverket är bland annat aktiva i frågan om lokaler för kulturskapare. Sedan april har de haft kontakt med Truckstop Alaska.

Nu har de också gått vidare med att skicka in ett förslag till politikerna.

– Vi har tänkt att reglerna behöver ändras på något sätt eftersom Truckstop är en så vital och viktig kulturaktör i Göteborg. De står för något som nästan är unikt i hela landet. Vi tycker att det borde finnas fler sådana aktörer och inte färre, säger Mathias Krusell från nätverket.

Det hela är ett Göteborgsförslag. Ett system där privatpersoner kan skicka in en idé till politikerna. Om över 200 personer röstar på förslaget inom 90 dagar tas det upp av ansvarig politisk nämnd.

Göteborgsförslaget har legat uppe i två veckor och har i skrivande stund 522 röster.

Vill utreda alkoholtillstånd

Kultur åt alla föreslår att kulturnämnden och idrott- och föreningsnämnden tar fram ett förslag på ett förenklat alkoholtillstånd för kulturföreningar

– Vi har kommit fram till att det finns sådant som Göteborgs stad inte kan göra. Samtidigt finns det en del krav som staden har på till exempel vakter, säger Mathias Krusell.

LÄS MER: Truckstop Alaska ger inte upp

Kultur åt alla menar också att det borde göras skillnad på kommersiella aktörer och ideella föreningar. Att föreningarna inte ska ha samma krav på personalliggare och kassaregister som restaurangbranschen. Som exempel lyfter Mathias Krusell frågan om anställd personal.

– Det ska exempelvis finnas utbildade personer som serverar alkohol. Men det kan man lösa utan att det finns en anställning, säger han.

Utöver frågan om en utredning föreslår nätverket att kulturföreningar ska få stöd i hur man agerar när det kommer till lagkrav på utrymning och matservering.

Vad händer om det här röstas ner?

– Då förutsätter jag att man presenterar andra lösningar för att underlätta för den här typen av verksamheter. Sen om man inte vill underlätta, då får man säga det, säger Mathias Krusell.

Mariya Voyvodova (S) ordförande i kulturnämnden.. Bild: Olof Ohlsson
Mariya Voyvodova (S) ordförande i kulturnämnden.. Bild: Olof Ohlsson

Öppnar upp för att frågan utreds

Mariya Voyvodova (S) är ordförande för kulturnämnden. Hon säger att hon uppskattar förslaget och att hon har besökt Truckstop Alaska för att bilda sig en egen uppfattning.

– Det är en kulturförening som har en ganska stor bredd av besökare. De har funnits länge i Göteborg och länkar samman Hisingen med resten av staden på ett bra sätt, säger hon.

Mariya Voyvodova påpekar att hennes jobb som kulturpolitiker även innebär att värna om stadens subkulturer. Att inte bara bygga nytt, utan att också bevara det äldre och kanske ruffigare. Som exempel lyfter hon billiga replokaler.

Hon säger att hon är öppen för att frågan utreds. Samtidigt förtydligar hon att det inte går att kliva över lagstiftningen.

– Men nu finns det ett förslag och då får vi titta på det. Sen kanske frågan snarare ligger på social resursnämnd och en ändring måste nog passera kommunfullmäktige. Men kulturnämnden kan vara en part. Framförallt i att titta på gränsdragningen mellan näringsverksamhet och kulturverksamhet, säger Mariya Voyvodova.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.