Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anette Eliasson, sektorchef för biblioteken i Göteborg. Bild: Julia Sjöberg
Anette Eliasson, sektorchef för biblioteken i Göteborg. Bild: Julia Sjöberg

Förseningsavgiften på biblioteken kan försvinna

Att låna böcker på biblioteket är gratis, men bara om du lämnar tillbaka dem i tid. Så har systemet sett ut i många år. När biblioteken nu ser över sätt att spara pengar kan förseningsavgifterna vara på väg att försvinna.

Det är nog många som har varit med om det. Tre veckor har gått och den där vältummade deckaren ligger med ett litet färgglatt bokmärke på nattduksbordet. Plötsligt börjar boken som skulle vara gratis att kosta.

I Göteborg får du betala tre kronor per dag, upp till sextio kronor, för en försenad vuxenbok. För filmer är det fem kronor per dag och totalt hundra kronor.

Det kan vara lätt att tänka sig att förseningsavgifterna skulle leda till intäkter för biblioteken men så behöver det faktiskt inte vara. Enligt sektorchefen Anette Eliasson, som ansvarar för stadens bibliotek, kan det rent av vara precis tvärtom.

– Det är faktiskt en administrativ kostnad. Sen märker vi också att det gör att vissa inte vågar låna böcker, så det är även en tillgänglighetsfråga, förklarar hon.

En pressad ekonomi

Det är en ekonomiskt pressad kulturförvaltning som nu håller andan inför den fjärde november, då budgetramarna för nästa år ska presenteras. I uppföljningsrapporter framkommer en oro om att flera miljoner kan saknas, vilket i sin tur kan resultera i neddragningar.

Förvaltningens olika delar; som biblioteken, museerna och det fria kulturlivet har fått redovisa för politikerna om det är möjligt att kapa kostnader eller öka intäkter.

Det är i samband med den presentationen som förslaget har lanserats att stryka förseningsavgiften. Anette Eliasson förklarar att det nu ligger på politikerna att ta frågan vidare.

– Vi vill att frågan utreds. Nu har vi presenterat detta för politikerna och så får vi se om vi får uppdraget att se över möjligheter och konsekvenser av förslaget.

Öppnar för kontantfria bibliotek

Ann Catrine Fogelgren (L) är ordförande i kulturnämnden. Hon tycker att det är en fråga som är värd att titta vidare på.

– Det är så små summor som vi talar om och det kostar ganska mycket administrativt. Därför får man väga för- och nackdelar. Det är kanske inte den högsta prioriteringen, men vi måste vända på allting.

För att ytterligare kapa administrativa kostnader öppnar Ann Catrine Fogelgren också upp för att se över om biblioteken ska sluta med kontanter.

– Kontanthantering kostar i dag. Du behöver system för det. Sen är det till och med så att en del inte ens har kontanter, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.