Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Förlagsveteran startar eget

Jättarna lämnar ett hål i mitten. Det menar Svante Weyler som startar eget förlag för kvalitetslitteratur.
Svante Weyler lämnade förra året Norstedts efter många år som framgångsrik förlagschef. Sedan dess har han gett ut reseboken Ett hus i Ngouedi och samtidigt grunnat på sitt framtida värv. Han har kommit fram till att han inte är ämnad att vara heltidsförfattare, men väl att hitta och ge ut goda böcker. Och när bokutgivningen allmänt stramas åt öppnar sig nya möjligheter, menar han.
- Tidigare har mindre förlag alltid befunnit sig i kanten av marknaden, både kommersiellt och innehållsligt. Men nu lämnar de stora förlagen lite plats i mitten. Mindre förlag kan därmed ge ut sådant som de stora ger ut, säger han.
Svante Weyler Bokförlag AB ska ägna sig åt både svensk och utländsk högkvalitativ skönlitteratur inom alla genrer, med allt från underhållning till det som så småningom kan kallas nationallitteratur.
- I dag är det inte säkert att man hittar en ledning på de stora förlagen som pratar om nationallitteratur. Det måste de inte göra, men deras föregångare gjorde det, säger Svante Weyler.
Några kontrakt med författare är ännu inte skrivna, men förlagschefen räknar med att presentera de några namn och titlar under våren. De första böckerna kommer ut under nästa år och inledningsvis räknar Svante Weyler med att ge ut ett tjugotal titlarper år.
Han har i kommande numret av Tidningen Vi gjort ett reportage från Centralafrika och tänker fortsätta att skriva artiklar och krönikor även framöver. Förhoppningsvis dyker även en ny bokidé upp så småningom.
- Det jag insett under hösten är att jag inte är någon vidare poesisjäl. Jag kan alltså inte sätta mig vid datorn och hoppas att inspirationen ska rinna till. Jag är för mycket förläggare och tjänsteman, har lite för stort behov av att ha människor runt omkring mig, säger Svante Weyler.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.