Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Förintelseöverlevaren Emerich Roth är död – blev 97 år

Förintelseöverlevaren Emerich Roth är död. Det uppger hans familj för DN. Roth blev 97 år gammal.
– Han var en otrolig mild och vänlig själ som berörde på djupet i varje möte, säger Frida Edman på Bokmässan där Roth var en återkommande gäst.

Emerich Roth, född 1924 i staden Velký Sevluš i dåvarande Tjeckoslovakien, överlevde Förintelsen och ägnade många år åt att sprida kunskap om hur rasism och hat kan motverkas.

Roth tog sig till Sverige 1950 efter att ha förlorat båda sina föräldrar och tre av sina fyra systrar i koncentrationslägren. Emerich Roth, som satt i hela fem olika läger, var tillsammans med systern Elisabeth familjens enda överlevande.

Jobbade som socialarbetare

Han kom till Sverige i december 1950, skaffade sig en utbildning sig och arbetade under trettio år som socialarbetare. Under hela sin yrkeskarriär talade han inte som sina upplevelser från krigsåren, men efter att stött ihop med en nynazistisk demonstration på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm 1992 valde han att agera.

Under flera intensiva år höll Emerich Roth föreläsningar på skolor och i andra offentliga sammanhang och berättade om sina upplevelser med förhoppningen att alla som lyssnade skulle lära av historien.

”En person som aldrig gav upp”

– Emerich var en person som aldrig gav upp. Han gav sig aldrig. När han trodde på något så trodde han på det. Och det framgår väl när man tänker på alla år han varit i skolor och föreläst och artiklar han skrivit att han alltid framhållit skolans roll, hur viktig den är, säger hans änka Kerstin Roth till DN.

Frida Edman, Vd för Bokmässan, minns Emerich Roth från såväl hans föreläsningar på mässan som hans möten med eleverna när hon jobbade på gymnasieskola i Kungsbacka. Bild: Thomas Johansson
Frida Edman, Vd för Bokmässan, minns Emerich Roth från såväl hans föreläsningar på mässan som hans möten med eleverna när hon jobbade på gymnasieskola i Kungsbacka. Bild: Thomas Johansson

Frida Edman, vd för Bokmässan i Göteborg, träffade Roth såväl på mässan som i sin tidigare roll som gymnasielärare i Kungsbacka.

– Han var en otrolig mild och vänlig själ och en viktig gäst på Bokmässan. Framförallt betydde han mycket för alla lärare som hörde honom föreläsa på mässan vid flera tillfällen och som inspirerade dem i arbetet med integration och respekt, säger Frida Edman som också minns hur Emerich Roth agerade i mötet med hennes elever.

– Han mötte verkligen ungdomarna på deras nivå och kunde hjälpa dem genom djupa samtal om verkligt svåra frågor. Han vädjade till dem att göra det dom kunde för att motverka främlingsfientlighet och nynazism och berörde oss alla.

Hon reste med Emerich Roth till Auschwitz

Caroline Källner, tf överintendent på Forum för levande historia lyfter också fram Emerich Roths enträgna arbete i skolorna.

– Han mötte otroligt många unga genom åren och vi kan se i undersökningar att det haft stor betydelse för kunskapen om Förintelsen. Emerich hade han stark tro på alla ungdomar även om de kanske befann sig i hatiska miljöer. Han var övertygad om det goda i varje människa, säger Caroline Källner som 2015 reste till minnesdagarna i Auschwitz tillsammans med Emerich Roth, kronprinsessan och dåvarande kulturministern Alice Bah Kuhnke.

Emerich Roth var övertygad om det goda i varje människa, säger Caroline Källner, tf överintendent på Forum för levande historia. Bild: STEFAN TELL
Emerich Roth var övertygad om det goda i varje människa, säger Caroline Källner, tf överintendent på Forum för levande historia. Bild: STEFAN TELL

– Emerich har betytt mycket för mig personligen. Han var en förebild för alla oss som jobbar med att motverka rasism och hat i samhället och hans outtröttliga energi inspirerar att fortsätta med det arbetet.

Även på sociala medier är reaktionerna många och fylla av tacksamhet.

”Du vigde ditt liv till kampen mot antisemitism och nazism och var en klar röst både i klassrummen och i den offentliga debatten för människors lika rätt och värde. Tack för allt du gav”, skriver Centerpartiets ledare Annie Lööf på Twitter.

”Det är en stor förlust. Han vigde sitt liv åt att bekämpa antisemitism och rasism, och hade själv upplevt vad som kan hända när sådana krafter får styra.”, skriver justitie- och inrikesminister Morgan Johansson på Twitter.

”En av de viktigaste rösterna har tystnat”, menar utrikesminister Ann Linde.

1994 bildade Roth Emerichfonden, som verkar för att uppmuntra ungdomar till "aktiviteter som motverkar våld och främlingsfientlighet samt bädda för en trivsam och medmänsklig skolmiljö".

Emerich Roth skrev också flera böcker, senast ”Emerich är mitt namn: hatet, förnedringen, kärleken” som kom 2005. Han besökte även Bokmässan i Göteborg vid upprepade tillfällen. 2017, när nynazistiska NMR demonstrerade i stan, var han en av dem som valde att ändå vara på plats på Bokmässan.

Han passade på att kritisera mediernas bevakningen av NMR-demonstrationen.

– De får på det sätt som media lyfter fram dem, den efterlängtade uppmärksamheten, som bara stärker deras falska självförtroende och ger legitimitet för deras handlingar, sade han till tidskriften Tiden.

2015 tilldelades Emerich Roth Raoul Wallenberg­priset, tillsammans med förintelseöverlevaren Hédi Fried.

Fakta: Emerich Roth

Född: 1924 i staden Velký Sevluš i dåvarande Tjeckoslovakien.

Bakgrund: Överlevde Förintelsen efter att ha suttit i fem olika koncentrationsläger. Kom till Sverige 1950 där han utbildade sig till socialarbetare. Föreläste från 1992 och framåt för tusentals elever och berättade om sina erfarenheter.

Arbete: Författare, föreläsare och socialarbetare.

Utmärkelser: Olof Palme-priset 2017 tillsammans med Hédi Fried, som också överlevde Förintelsen, för deras ”oförtröttliga insatser som försvarare av alla människors lika värde. Raoul Wallenberg­priset 2015, också tillsammans med Hédi Fried.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.