Författaren Siv Widerberg har gått bort

Pedagogen, författaren, debattören, men framförallt realisten Siv Widerberg gick bort på julafton, det uppger Dagens Nyheter. Mest känd blev Widerberg för diktantologin ”Kärlek och uppror” och klassiska barnboken ”Barnens första bok”.

ANNONS
|

Siv Widerberg föddes 1931 i Stockholm och under sitt liv hann hon skriva ett 60-tal titlar utöver sitt arbete som lärare och journalist. Hennes debut kom 1966, "Gertrud på daghem", en bok för barn som skulle börja förskola.

Widerberg skrev bland annat flera antologier, en av dem mest kända är diktsamlingen ”Kärlek och uppror” som hon producerade tillsammans med Anna Artén.

Men hennes mest framstående verk är nog ändå ”Barnens första bok” som hon gjorde tillsammans med Malin Wedsberg 1989, och som för många blivit en klassiker. Boken delades under en period ut till alla nyfödda barn i flera kommuner.

ANNONS

LÄS MER:Minnesord: Siv Widerberg – med barnens bästa i fokus

Journalist, författare, pedagog

Siv Widerberg hann med en hel del. Hon skrev till exempel i tidningen Arbetaren och Vi under 1950-talet och var också verksam som frilansskribent och debattör.

Hon blev känd som en realist som inte vände bort ansiktet från obekväma ämnen. Hennes alster riktade sig ofta till barn och ungdom, däribland böckerna om Hasse vars föräldrar är alkoholister.

På förlaget Raben & Sjögrens hemsida skriver Widerberg så här om sitt skrivande:

”Jag skriver för att jag älskar att skriva. Jag skriver för barn för att jag älskar att skriva för barn. Så enkelt är det. Fast själva skrivandet är inte så enkelt förstås, men roligt trots alla mödor.”

2002 utnämndes hon till hedersdoktor vid fakulteten för lärarutbildning vid Umeå universitet. Hon satt även i Svenska barnboksakademien, som 2011 gav henne Eldsjälspriset.

Hennes senaste bok, ”Den långa sömnen”, kom ut 2011. Siv Westerberg blev 89 år gammal och gick bort på julafton.

LÄS MER:Katten Selma tog färjan till Åland – äventyret blir barnbok

LÄS MER:Böckerna som säljer bäst i julhandeln

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS