Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Författaren hade de senaste åren kämpat med en vacklande hälsa.  Bild: LISA THANNER
Författaren hade de senaste åren kämpat med en vacklande hälsa. Bild: LISA THANNER

Författaren PO Enquist är död

Den älskade och mångfaldigt prisbelönte författaren PO Enquist har gått bort efter en längre tids sjukdom. Han blev 85 år gammal.

Under söndagen vaknade Sverige till beskedet att PO Enquist, en av landets mest uppskattade författare, är död.

– Det hela är väldigt sorgligt. Det är en av Sveriges största författare som nu går ur tiden, säger GP:s kulturchef Björn Werner.

PO Enquist var både författare, regissör och dramatiker. Bland hans mer kända verk återfinns exempelvis "Livläkarens besök" från 1999, för vilken han fick Augustpriset. Ett pris han skulle vinna ytterligare en gång med självbiografin "Ett annat liv" (2008).

Debuten kom 1961 med "Kristallögat" och det stora internationella genombrottet sju år senare med "Legionärerna", om den så kallade baltutlämningen.

LÄS MER: Legionärerna är lika aktuell idag

Per Olov Enquist var också med och skrev manuset till Bille Augusts Oscarsbelönade film "Pelle Erövraren".

Författaren från lilla Hjoggböle i Västerbotten var annars en framgångsrik höjdhoppare som ung. Men på 1950-talet studerade han litteraturvetenskap i Uppsala och genom åren skrev han ett tjugotal romaner och essäsamlingar, samt fem filmmanus och ett tiotal dramer.

Som dramatiker debuterade han 1975 med "Tribadernas natt", som finns att se på Öppet arkiv i en inspelning från 1978.

Genom åren skrev han också gärna tillsammans med författarkollegan och vännen Anders Ehnmark. De båda gjorde exempelvis 1976 "Chez Nous", som skildrade kvällspressen och som satte upp på Dramaten.

">
Journalisten Annika Hagström var vän med PO Enquist under ett halvt liv. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Journalisten Annika Hagström var vän med PO Enquist under ett halvt liv. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

"Den absolut bästa vännen"

Journalisten Annika Hagström var gift med Anders Ehnmark och god vän med PO Enquist. Hon berättar att hon vaknade upp till beskedet. Trots att Enquist varit sjuk under en längre tid beskriver hon det som chockartat.

– Det är klart att man förstår med ena hjärnhalvan att det här inte kommer att vara för evigt. Men för den andra halvan är varje samtal en källa till glädje.

– Jag kan väl säga att PO var den absolut bästa vännen till Anders och mig. Vi har känt varandra i ett halvt liv och han fanns alltid där. Han var världsmästare på att höra av sig. Till och med nu på slutet. Och vi kunde ha samtal som ingen annan kunde förstå, säger Annika Hagström.

Trots sorgen kan Annika Hagström inte undvika att le när hon talar om sin minnen av vännen. Hon beskriver honom som en glad och godhjärtat person. Någon som alltid varit uppmuntrande och en källa till glädje.

– Han har varit en stor inspiration och har tillfört så mycket roligt i vårt liv, säger hon.

PO Enquist blev 85 år gammal.

Fakta: PO Enquist

Född i byn Sjön, Hjoggböle, söder om Skellefteå, i Västerbotten.

Son till folkskolelärarinnan Maja Lindgren. Fadern dog när sonen var spädbarn.

Var som ung framgångsrik höjdhoppare.

Studerade i Uppsala på 1950-talet, tog en fil mag i litteraturvetenskap.

Debuterade 1961 med romanen "Kristallögat". Därefter kom "Magnetisörens femte vinter" (1964) och "Legionärerna" 1968. I "Sekonden" (1971) skildrade han en fuskande släggkastare men också brustna ideal inom den svenska vänstern. Även reportageboken "Katedralen i München" handlade om idrott, närmare bestämt OS i München, inklusive attentatet då elva israeliska idrottsmän tillfångtogs och mördades.

Efter att under 1980-talet ha skrivit endast en roman, "Nedstörtad ängel", återkom han till det skönlitterära skrivandet med romanen "Kaptens Nemos bibliotek" (1991). Boken utspelas i 1940-talets Västerbotten och handlar om förväxlingen av två nyfödda pojkar på sjukstugan. Den är inspirerad av en verklig händelse.

Därefter följde "Livläkarens besök" (1999). I "Lewis resa" (2001) skildrade PO Enquist pingströrelsen i början av 1900-talet och i "Blanche och Marie" (2004), konflikten mellan känsla och förnuft, i en roman om vetenskapskvinnan Marie Curie och hennes assistent Blanche Wittman.

Dramatik i urval: "Tribadernas natt" (1975) som han sedan skrev på två veckor. "Strindberg. Ett liv" (för TV 1985), "I lodjurets timma" (1988), "Bildmakarna" (1998).

Filmmanus: "Il Capitano" och "Hamsun".

PO Enquist har en son och en dotter från sitt första äktenskap. I sitt tredje äktenskap var han gift med författaren Gunilla Thorgren.

TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.