David Wallace-Wells på Bokmässan.
David Wallace-Wells på Bokmässan. Bild: Mia Höglund

Författaren om Greta Thunberg: "Världen behövde en hjälte"

Hundratals miljoner klimatflyktingar och städer som ligger under vatten. I sin nya bok tecknar David Wallace-Wells en framtida värld som ligger i ruiner, och oroas av att människor trots allt kommer anpassa sig till den.
– Det säger mycket om vår förmåga att rucka på våra moraliska och empatiska principer.

ANNONS
|

David Wallace-Wells har grå kostym, Vans och nyduschat hår. Nyss influgen från Oslo har han försökt samla kraft på hotellrummet. Han gnuggar sig i ögonen och ser först märkbart ointresserad ut när han möter upp i foajén på Gothia Towers. Bokmässan är hans första Sverigebesök.

Men när han ska prata om den förstörelse av bibliska proportioner klimatförändringarna orsakar, och kommer fortsätta göra, blir han istället ohejdbar.

LÄS MER:Män och konservativa oftare klimatförnekare

Ett grönt Sahara, en kokande tropisk regnskog. Städer i södra Asien och Mellanöstern så varma att du inte kan röra dig utomhus utan att riskera värmeslag eller död. Miljontals barn insjuknade i denguefeber. Skördar som minskat fyrtio procent – samtidigt som världens befolkning ökat. Havsnivåhöjningar tillräckliga för att lägga två tredjedelar av världens städer under vatten. Alperna kala som Atlasbergen. Hundratals miljoner klimatflyktingar.

ANNONS

Panikångestattacker

Det är David Wallace-Wells prognos för jordens tillstånd vid århundradets slut, om vi klarar att hålla oss till tre graders uppvärmning, som han fortfarande tror är möjligt. Hans nyligen på svenska publicerade bok, "Den obeboeliga planeten", påminner mer om apokalyptisk science fiction än en fackbok.

Är du inte, som vissa kritiker menar, för alarmistisk?

– Jag tycker att den vetenskap som finns är väldigt alarmerande.

För honom, redaktör på New York Magazine, kom det verkliga uppvaknandet hösten 2016. Han hade tidigare inte ägnat klimatfrågan någon nämnvärd uppmärksamhet, utan ansåg att den låg långt borta, både i tid och rum. Insikten, bland annat om vad temperaturhöjningen i Arktis kommer få för konsekvenser, gav honom panikångestattacker.

Har vi någon anledning att vara optimistiska?

– Det beror på vilket perspektiv du har. Att bevara den värld vi har i dag är totalt orealistiskt. Det finns ingen chans att vi når 1,5 grader, och jag tror det i praktiken är omöjligt att klara oss under två grader.

Han säger att människan trots allt är anpassningsbar, men att vi kommer se ett lidande som saknar motstycke i mänsklighetens historia.

– Redan vid två graders uppvärmning kommer 150 miljoner människor dö av luftföroreningar.

Han vet att liknelsen är hård, men konstaterar:

ANNONS

– Det är 25 förintelser.

"Om vi kan avhumanisera oss själva till att leva i en värld som är tre grader varmare, så säger det mycket om vår förmåga att rucka på våra moraliska och empatiska principer", säger David Wallace-Wells.
"Om vi kan avhumanisera oss själva till att leva i en värld som är tre grader varmare, så säger det mycket om vår förmåga att rucka på våra moraliska och empatiska principer", säger David Wallace-Wells. Bild: Mia Höglund

"Så otroligt enkelspårig"

Och fortsätter.

– Om vi kan avhumanisera oss själva till att leva i en värld som är tre grader varmare, så säger det mycket om vår förmåga att rucka på våra moraliska och empatiska principer. Se bara på världen i dag, det råder inte direkt ett överflöd av empati.

Som journalist på New York Magazine fick han nyligen möjligheten att porträttera Greta Thunberg, en utmaning då han bara fick tjugo minuters intervjutid med henne. Han tror att hennes inflytande är en kombination av sakernas tillstånd, men också av hennes person.

– Jag tror att världen behövde en hjälte, och hon passar otroligt bra i den rollen. Hon har en otroligt klar vision, och hon är så otroligt enkelspårig. De flesta som blev inbjudna till FN:s generalförsamling skulle känna att de behövde visa tacksamhet, men hon var tvärtom. "Huset brinner. Jag vill inte att ni ska känna hopp, jag vill att ni ska agera."

– Hon har tjänat på att vara så begränsad i sin retorik, att hon bara presenterat vetenskapen.

Fakta: Bokmässan

Äger rum: 26 till 29 september.

Bland de över 120 internationella gästerna finns Nicole Krauss, Jamaica Kincaid, Silvia Avallone, David Nicholls, Siri Hustvedt, Rachel Cusk, David Sedaris och Mircea Cartarescu.

Tre teman: Sydkorea (litteratur, mat, politik med mera 60 år efter att Sydkorea och Sverige etablerade diplomatiska förbindelser), mediemedvetenhet (diskuterar digitaliseringens påverkan på samhället och våra liv) och jämställdhet (100 år efter att Sverige fick allmän rösträtt).

Crimetime: Deckarfestivalen tar plats på själva Bokmässan under lördagen och gästas av bland andra Don Winslow.

I GP:s monter sker 55 punkter under 4 dagar. Läs hela programmet på gp.se.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS