Författaren Kristian Lundberg, fotograferad i Stockholm 2016 i samband med att han släppte den självbiografiska boken "Dagar bland skuggor, träd och vatten"
Författaren Kristian Lundberg, fotograferad i Stockholm 2016 i samband med att han släppte den självbiografiska boken "Dagar bland skuggor, träd och vatten" Bild: Izabelle Nordfjell/TT

Författaren och poeten Kristian Lundberg har gått bort

Författaren och poeten Kristian Lundberg är död. Mest känd blev han för sin självbiografiska roman ”Yarden” som även filmatiserats.

ANNONS
|

Kristian Lundberg är en av Sveriges mest namnkunniga författare.

Under 1980- och 1990-talet var han medlem i den Malmöbaserade poesigruppen Malmöligan. Förutom hamnarbetare hade han också påhugg som dykinstruktör och tidningsbud – och redan i tonåren kämpade han mot ett allvarligt alkoholmissbruk.

Efter debuten med ”Genom september” 1991 har han skrivit en stor mängd romaner och diktsamlingar – och även fått en rad prestigefulla priser. Bland dem Ivar Lo Johanssons personliga pris, De Nios vinterpris, Sveriges radios romanpris och Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris. 2005 nominerades han också till Augustpriset för diktsamlingen ”Job”.

Sitt stora publika genombrott fick han med ”Yarden” (2009) där han skildrar sin uppväxt i stadsdelen Rosengård och livet som daglönare i Malmö hamn. 2011 kom den fristående fortsättningen ”Och allt ska vara kärlek”.

ANNONS

"Yarden” har omarbetats till radioteater och blev 2012 även scenmonolog på Malmö stadsteater. 2016 kom också filmversionen av berättelsen, i regi av Måns Månsson.

Kristian Lundberg blev också omtalad för att ha recenserat en bok som inte fanns. Romanen i fråga var Britt-Marie Mattssons deckare ”Fruktans makt”.

”Med Yarden skedde en vändning”

Crister Enander är författare och skriver bland annat litteraturkritik och kulturartiklar för Helsingborgs Dagblad. 2013 kom boken ”Hat & bläck” som han skrev tillsammans med Kristian Lundberg. Boken bygger på brevväxling mellan författarna som var vänner för flera år sedan.

– Kristian hade inga pengar för länge sedan och var tvungen att jobba i Malmö hamn. Då sa jag till honom att jag tyckte att han skulle skriva en bok. Ett halvår senare kom ”Yarden” och då vände hans liv. Utan den boken hade det sett annorlunda ut.

En stor mängd författarkollegor sörjer nu sin kollega och vän Kristian Lundberg, och minns hans vackra språk.

Rasmus Landström skriver i rollen som litteraturkritiker ofta om arbetarlitteraturen i tidningar som Aftonbladet och ETC. Kristian Lundbergs författarskap beskriver han som ”en lång organisk väv av text”.

– Nästan allt han skrivit hänger samman väldigt mycket. Från när han på 1990-talet var en del av Malmöligan till de grubblande deckarna som kom på 2000-talet, fram till ”Yarden” som kom 2009. Den var något helt nytt och revolutionerade verkligen arbetarlitteraturen, säger Landström och tillägger:

ANNONS

– Med ”Yarden” skedde en vändning. Arbetarlitteraturen började handla om samtiden och den samtida arbetsplatsen. Det är hans bästa bok, även diktsamlingen ”Job” är stark.

Förra året gav Kristian Lundberg ut boken ”Sånger vid avgrunden” där han skriver om sitt återfall i missbruk. Under den sista tiden hade han en vacklande hälsa.

Han blev 56 år.

Prenumerera på Göteborgs-Postens nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS