Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Författaren Jan Myrdal är död

Författaren Jan Myrdal är död. Han åkte in på sjukhus i onsdags kväll med förmodad blodförgiftning. Under fredagsförmiddagen somnade han in för gott, berättar vännen Lasse Diding för GP.

Jan Myrdal var författare, skribent och debattör. Själv kallade han sig skriftställare. Under sin långa karriär skrev han ett åttiotal böcker och oräkneliga artiklar.

På onsdagskvällen fördes han till sjukhus med misstänkt blodförgiftning. Under fredagen somnade han in. Han blev 93 år gammal.

– Det var inte helt oväntat. Jan Myrdal har skrivit i mer än 75 år, men det sista halvåret skrev han inget. Prata kunde han fortfarande. I huvudet var han klar. Men han kunde inte skriva. Och det gjorde honom nedstämd och fick honom att tappa livsgnistan. Han tyckte livet var tråkigt, berättar Lasse Diding för GP.

LÄS MER: Sven Lindqvist öppnade svensk litteratur för världen

LÄS MER: Jan Myrdals liv i bilder

Lasse Diding är en av Jan Myrdal-sällskapets grundare och hotellentreprenör som mellan 1987 och 2018 drev bland annat Hotell Gästis i Varberg.

Han beskriver Jan Myrdal som vänlig i det privata och en klassisk intellektuell.

– Han läste sina böcker varje dag och hade alltid spännande resonemang som pågick i hans huvud. Omedelbart kunde han yttra sig i alla möjliga frågor, berättar han.

”Speciell relation till döden”

2012 gjorde Bo Sjökvist radiodokumentären ”Jan Myrdals sista flytt” om flytten till Varberg och bråken mellan Jan och Andrea Myrdal.

Efter sitt långa äktenskap med fotografen och konstnären Gun Kessle (som tog slut när hon dog 2007) gifte sig Myrdal 2008 med 34 år yngre Andrea Gaytán Vega och var gift med henne tills de skiljde sig 2018.

– De pratade väldigt öppet om sex, vilket inte känns så vanligt för en man i 80-årsåldern, berättar Bo Sjökvist för GP.

Efter radiodokumentären har Bo Sjökvist fortsatt att följa Jan Myrdal och Lasse Diding till en dokumentärfilm som kommer nästa år.

LÄS MER: Recension: Jan Myrdal – Ett andra anstånd

– Han hade en väldigt speciell relation till döden. När han inte kunde knulla längre och inte kunde skriva längre sa han att han skulle avsluta allt. Men när det sedan väl hände kunde han inte ta livet av sig. Kroppen sa stopp, berättar Bo Sjökvist.

Så sent som i lördags samlades styrelsen för Jan Myrdal-sällskapet i Varberg och hade då möjlighet att träffa Jan Myrdal.

”Hoppade av gymnasiet”

Jan Myrdal föddes den 19 juli 1927 i Bromma som son till de socialdemokratiska toppolitikerna Alva och Gunnar Myrdal. Han var tidigt klar över sin livsuppgift: att skriva.

17 år gammal hoppade han av gymnasiet och började jobba på Värmlands Folkblad.

De första böckerna kom på 1950-talet, bland dem satiriska romaner som ”Jubelvår” och ”Badrumskranen”.

Genombrottet hemma och utomlands kom 1963 med ”Rapport från kinesisk by”, en dokumentär reportagebok från byn Liu Lin i Shaanxi-provinsen i Kina, och ”Samtida bekännelser av en europeisk intellektuell” året efter.

”Han skapade min världsbild”

Jan Myrdals författarskap har haft stor betydelse för Lasse Diding.

– Jag har läst honom i 50 år och han betydde allt för mig. Det var han som öppnade upp världen för mig och var mitt personliga universitet. Han skapade min världsbild, säger Lasse Diding.

LÄS MER: Professorn Göran Therborn får Leninpriset

1972 startade Jan Myrdal tidskriften Folket i Bild/Kulturfront, som blev en huvudkanal för hans inflytande på idédebatten. Den självbiografiska trilogin ”Barndom” (1982), ”En annan värld” (1984) och ”Tolv på det trettonde” (1989) fick även den stor uppmärksamhet när de kom. Inte minst på grund av den oförsonliga bild han gav av sina föräldrar Gunnar och Alva Myrdal och deras uppfostringsmetoder.

– Det här är en av Sveriges största författare som har gått bort, men också landets mest omstridda författare. Men det han gjorde med Jag-böckerna är ett litterärt mästerverk, säger Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts till TT.

”Han var kommunist”

Under sent 1960- och tidigt 1970-tal var Jan Myrdal även en av den radikala vänsterns frontfigurer och väckte uppmärksamhet och hård kritik för sina texter om och från Pol Pots Kambodja.

– Vad man än tycker om honom och de politiska ställningstagande han gjorde befann han sig i Sveriges intellektuella centrum i 25 år. Man kommer att minnas honom som en världsresenär, en av få svenska världsresenärer att bli berömda utomlands. Och för hans barndomsskildringar om Gunnar och Alva Myrdal, säger Lasse Diding.

Även Bo Sjökvist nämner betydelsen av hans barndomsskildringar:

– Hans författarskap kan man inte skoja bort. Hans Jag-böcker och barndomsskildringar är toppklasslitteratur.

LÄS MER: Jan Myrdals liv i bilder

Men hans politiska ställningstaganden är en komplicerad fråga.

– Det är många som hatar honom. Han var ju kommunist. Ha sa det själv, att när han dör kommer många att öppna champagneflaskorna. Men han var aldrig rädd för att ta en konflikt, säger Bo Sjökvist, och fortsätter:

– Han har ju också sagt att han aldrig haft fel. Men på senare år när han blev lite mjukare kunde han erkänna att han kanske inte alltid har haft rätt, men då handlade det mer om emotionella saker.

Jan Myrdal

Född: 19 juli 1927 i Bromma.

Son till Alva och Gunnar Myrdal.

Under många år gift med konstnären och fotografen Gun Kessle.

Romandebuterade: 1954 med "Hemkomst".

Kallade sig själv för skriftställare, aldrig författare.

Gav sammanlagt ut ett 80-tal böcker, bland annat den självbiografiska "Barndom" 1982.

Medgrundare till kulturtidskriften Folket i bild/Kulturfront 1972.

1978 reste en svensk delegation bestående av Jan Myrdal, Marita Wikander, Gunnar Bergström och Hedda Ekerwald till Kambodja. Väl hemma vittnade de om leende glada arbetare, och inga spår av Röda Khmerernas folkmord. Gunnar Bergström ändrade sedan uppfattning offentligt. Myrdal har hävdat att "han såg det han såg".

Litterär hedersdoktor vid Upsala College i New Jersey och filosofie hedersdoktor vid Nankai-universitetet i Tianjin, Kina.

2008 grundades Jan Myrdalsällskapet. I samma veva instiftades Jan Myrdals stora pris – Leninpriset, ett pris som tilldelas en författare eller konstnär som verkar i Myrdals anda. 2013 tackade författaren Susanna Alakoski nej till priset.

Källa: TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.