Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jackie Jakubowski på Bonniers förlagsfest, Nedre Manila, Djurgården, Stockholm, i augusti 2016. Bild: Karin Törnblom/TT
Jackie Jakubowski på Bonniers förlagsfest, Nedre Manila, Djurgården, Stockholm, i augusti 2016. Bild: Karin Törnblom/TT

Författaren Jackie Jakubowski är död

Publicisten och författaren Jackie Jakubowski är död. Författaren och chefredaktören, som stod upp mot antisemitismen, blev 68 år gammal.

Den svenska författaren Jackie Jakubowski har gått bort. Det bekräftar hans familj för Dagens Nyheter. Jakubowski kom till Sverige tillsammans med sin far på flykt undan den antisemitiska kampanjen i Polen 1970.

Båda hans föräldrar hade då överlevt dödslägrens fasor.

Jackie Jakubowski kom att utmärka sig som publicist och folkbildare, framförallt under sina 35 år som chefredaktör för Judisk krönika. Han tog över ansvaret för den anrika tidskriften 1980, i en tid då kunskapen om antisemitismen var låg i Sverige.

Drivande i debatten

Tillsammans med Per Ahlmark, Henrik Bachner och Stéphane Bruchfeld var han drivande i den debatt som slutade med att antisemiten och förintelseförnekaren Ahmed Rami 1989 åtalades och dömdes till sex års fängelse för hets mot folkgrupp.

Som författare har Jackie Jakubowski skrivit flera essäsamlingar med judisk kulturhistoria, arv och identitet som tema.

1992 kom "Judiska prövningar och omprövningar" ut på Brombergs förlag. Bland övriga böcker kan nämnas "Ljudet av alef: judiska tankar om hemmahörande, minne, identitet, Gud och diasporan" (2000), "Bortom beit: judiska tankar om öde och tid, oändlighet och godhet, blod och arv" (2005) och ”Spår av lamed: berättelser om några judiska livsöden” (2009).

Som kulturjournalist medverkade regelbundet i Dagens nyheter, och hördes i Sveriges radio. År 2000 utsågs han till årets journalist av Sveriges tidskrifter. Under karriären tilldelades han priser från bland annat Helge Ax:son Johnsons stiftelse, Publicistklubben och Advokatsamfundet. 2006 medverkade han också i Sommar i P1.

Jackie Jakubowski blev 68 år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.