Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Beate Grimsrud föddes 1963 i Bærum i Norge. Hon har studerat på Biskops-Anrös folkhögskola och var sedan 1984 bosatt på Södermalm i Stockholm. Bild: Emma Gustafsson
Beate Grimsrud föddes 1963 i Bærum i Norge. Hon har studerat på Biskops-Anrös folkhögskola och var sedan 1984 bosatt på Södermalm i Stockholm. Bild: Emma Gustafsson

Författaren Beate Grimsrud är död

Beate Grimsrud har avlidit efter en tids sjukdom uppger hennes förlag.
– Norge har förlorat en stor författare.

Den norska författaren, dramatikern och regissören Beate Grimsrud är död efter en tids sjukdom, enligt hennes förlag Cappelen Damm. Det rapporterar norska NRK.

– Norge har förlorat en stor författare. Som förlag har vi också förlorat en kär vän. Vi kommer att sakna de långa samtalen, rösten i telefonen, skratten, fantasirikedomen och det vaksamma intellektet, säger John Erik Riley som är redaktionschef på Cappelen Damm till NRK.

Beate Grimsrud föddes 1963 i Bærum i Norge. Hon har studerat på Biskops-Arnös folkhögskola och var sedan 1984 bosatt på Södermalm i Stockholm.

Hon debuterade med romanen ”Det finns gränser för vad jag inte förstår”. 2019 kom hennes sista bok ”Jag föreslår att vi vaknar”.

LÄS MER: Recension: "Jag föreslår att vi vaknar – Beate Grimsrud

Grimsrud har flera gånger nominerats till stora priser. 2000 tilldelades hon Amandaprisen för dokumentärfilmen ”Några frågor om boxning”.

Hon nominerades 2010 till Nordiska rådets litteraturpris för genombrottsromanen ”En dåre fri”. Romanen vann det norska Kritikerpriset och Sveriges Radios romanpris.

– Beate Grimsrud var en av Norges mest originella författare. Hon liknade ingen annan. Hon kunde fläta samman verklighet och fantasi, dag och dröm, till berättelser som öppnade upp för helt nya tankar. Hennes författarskap kommer att bestå som ett av de spänstigaste i den moderna norska litteraturen, säger Anne Cathrine Straume, litteraturkritiker på NRK.

Beate Grimsrud har gett ut 13 böcker, samt dramatik, radioteater, tv-dokumentärer och spelfilmer. Hon har även sommarpratat i Sveriges radio två gånger, 2007 och 2011.

Hon blev 57 år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.