Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Fördomar i fokus när GP:s skrivartävling avgjordes

Ätstörningar och tågresor gav inspiration åt två av finalisterna i GP:s skrivartävling på temat fördomar. På lördagen var det prisutdelning på Angereds bokmässa.
– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att andra skulle läsa det jag skriver, säger Ellen Nilses, en av finalisterna.

För Lovisa Toft, 17 år, började det med sommarens tågresor mellan Göteborg och Varberg, där hon bor. Hon började reflektera över de sekundsnabba värderingar man gör av människor man inte känner, eller ens vet något om. Det blev dikten "Flickan på centralen".

Planer på att skicka in ett bidrag fanns, men det tog tid att hitta inspiration.

– Sedan kom dikten ganska plötsligt, och jag skrev den på en timme.

LÄS MER: Flickan på centralen

Känner du dig själv fördomsfull?

– Det gör jag, och jag önskar ju att jag inte var sån, säger Lovisa Toft.

"Sluta aldrig skriva!"

Artonåriga Ellen Nilses novell "Allt som är trasigt går att laga" handlar om en ung tjej inlagd på anorexiklinik. Hon betonar att textens huvudperson inte är hon själv. Hon hämtade inspiration från verkliga händelser i sitt liv, och byggde en historia kring dem. Hon bollade mellan flera texter innan hon bestämde sig för att skicka in just denna.

– Jag har haft lite olika projekt under sommaren. Sedan är det inte alla som blir färdiga. Jag tänkte att det inte var så många som skulle skriva om fördomar och ätstörningar.

LÄS MER: Allt som är trasigt går att laga

Hon har länge skrivit, och drömmer om att i framtiden få ge ut en bok. Men det var först i våras, efter mammans uppmuntran, som hon skickade in texter till tre skrivartävlingar – och fick tre för alla tre.

– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att andra skulle läsa det jag skriver.

Segal Mohamed är själv poet och har suttit i juryn tillsammans med författarna Ellen Matsson oh Yrsa Keysendal, samt GP:s idé- och kritikredaktör Victoria Greve. Nivån på de inskickade bidragen överträffade hennes förväntningar, och hon fick själv ut mycket av juryarbetet.

LÄS MER: Sara Garib har snart första diktsamlingen klar

– Det gör mig själv motiverad att skriva, och att läsa och ta del av andras texter. Jag tror det finns många människor som sitter på talanger som är oupptäckta för att det inte finns plattformar för dem att visa upp sig på, säger Segal Mohamed.

Vad har du för råd till de som vill skriva men kanske inte vågar?

– Ta kontakt med människor du är inspirerad av och som du tycker skriver häftigt. Och var inte rädd för att dela med dig av dina texter. Och fortsätt skriva, sluta aldrig skriva!

Vinnarens av GP:s skrivartävling heter Sara Garib, som inte kunde närvara på lördagens prisutdelning.

Tävlingen riktade sig till unga mellan 15 och 20 år.

LÄS MER: Hannah Montana

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.