Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Slutar twittra. Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali lyckades både vara en del av etablissemanget och kritisera det.  Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Slutar twittra. Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali lyckades både vara en del av etablissemanget och kritisera det. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

För högerpopulisterna är Hanif Balis tystnad en skandal

Emanuel Karlsten kommenterar nyheten att en av sociala mediers mest inflytelserika opinionsbildare slutar twittra.

Hanif Bali slutar twittra. Det låter kanske som en pseudonyhet, men den moderate riksdagsledamoten är extremt viktig för väljarna på den mest konservativa, högerpopulistiska och invandringskritiska flanken och dess aktivister.

När Maktbarometern i september sammanställde Sveriges mest inflytelserika i sociala medier blev Bali årets raket på Twitter. Nästan varje vecka finns han med på listan över de tweets som delats mest. Även om det är på en plattform med begränsad räckvidd (bara 11 procent av svenskarna använder twitter varje vecka) har det stor påverkan. Twitter är en ankdamm – med högljudda ankor, för de som är aktiva här har stora plattformar utanför Twitter. De är aktivister, journalister och påverkare. Men de senaste åren har tonen förråats. En kultur har utvecklats – som på många sätt varit unik för just Twitter – där det politiska samtalet präglats av skepsis mot etablissemanget, där konspirationer kring hur politisk korrekthet bedövat samhällsbygget vunnit allt mer mark.

LÄS MER: Hanteringen av stormen kring Bali väcker frågor

På Twitter har Hanif Bali varit dessa personers företrädare och språkrör. Han representerar etablissemanget (han har fram till nu suttit i moderaternas partistyrelse), men har genom att med sylvass, slängig retorik, hånat dess funktioner (allt från högsta domstol, socialarbetare eller medier) blivit enormt populär i konservativa kretsar.

Funnits legitim kritik

Ibland har kritiken varit legitim. Som när han avslöjade, eller påpekade, dåvarande minister Mehmet Kaplans samröre med extremister. Andra gånger har han haft uppenbart fel. Som när han plockade upp en flera år gammal video om missförhållanden i svenska skolan, och fick det att framstå som ett aktuellt exempel.

Från moderaternas håll har det varit omöjligt att veta hur man ska hantera saken. Ulf Kristersson har önskat ett ”vuxet samtal”, samtidigt har han en kollega i partistyrelsen som representerat motsatsen. Men Balis popularitet gjorde honom oantastlig. Såg det ut som.

Tweeten som kostade Hanif Bali (twitter-)karriären gick i linje med vad han tidigare skrivit. Det följde upp ett av alla tips han fått från det nätverk av högerpopulister han ingått i. Det handlade om att misskreditera en journalist och hans samröre med svenska staten, genom att publicera en mejlkonversation mellan de båda. En vanlig dag på jobbet för Bali, men han missade den utrikespolitiska dimensionen och hur enkelt det var att peka ut honom som nyttig idiot åt den ryska staten. Balis partikamrater, tidigare bakbundna av hans popularitet, kunde äntligen agera kraftfullt.

LÄS MER : Johan Wanloo - Befriande att Twitter förlorat all legitimitet

För de konservativa, högerpopulistiska väljarna är Balis sorti både en skandal och ett bevis på att etablissemanget ständigt tystar dem. Kanske drar de nu längre högerut.

Bali böjde sig

Att Bali slutar twittra innebär inte slutet på ett förråat, konspiratoriskt och mediekritiskt samtal på nätet. Men det innebär slutet på frågor om hur Moderaterna ska hantera Bali, och slutet på en oerhört framgångsrik twitterresa för en tidigare ganska okänd riksdagsledamot. Han böjde sig till slut på det sätt han tidigare hånat andra för, eftersom han inte hade politiskt kapital att stå upp, eller kräva något annat. Balis rötter i partiet är djupa, och att kapa dem lämnar honom… ja, var då? Som en vilde i skog av troll?

Så Bali är kvar. Stukad och med ett sociala medier-konto mindre. Men det är knappast det sista vi hör från honom eller från de som förstått kraften bakom hans slugger-retorik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.