Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

"Föddhora" kommer till Göteborg

"Föddhora" handlar om Terese som slutat med prostitution för att istället leverera mat. Nu kommer den uppmärksammade monologen till Göteborg.

Den 14 februari kommer den kritikerhyllade monologen "Föddhora", skriven av Martina Montelius och framförd av Lo Kauppi, till Stora teatern.

"Föddhora" handlar om Terese vars bästa vän har blivit styckad av en sexköpare och därför bestämmer att aldrig mer prostituera sig. Istället tar hon ett jobb med att köra ut mat för företaget Foodora.

– Martina Montelius har ett språk fullt av poesi och absurda ordlekar. Terese tycker inte synd om sig själv och vägrar skämmas för att hon prostituerat sig, säger Lo Kauppi.

LÄS MER: De är litteraturens nya stjärnor

Väcker starka reaktioner

"Föddhora" är ett slag mot de kriminella sexköparna, liksom mot kapitalismen och hur människor i utanförskap tvingas arbeta under slavlöner.

– Den är ett nattsvart drama. Men Montelius har ett sätt att skriva som lockar till skratt. Men det är väldigt olika. Vissa kvällar skrattas det jättemycket, vissa kvällar är det sorg och allvar. Men när det fungerar som bäst är det både-och, berättar Lo Kauppi.

Att publiken kan reagera så olika tror Kauppi har att göra med att ämnet är så obearbetat i dag, fastän det finns runt omkring oss i samhället.

– Men det är ingen som skrattar åt Terese, utan alltid med henne.

Intro till "Föddhora" är en kort föreläsning av prostitutionsöverlevaren Merly Åsbogård med utgångspunkt i egna erfarenheter och fokus på sexköpare.

Efter föreställningen håller Maria Melkersson och Chris von Borgstede från Rosenlundsstödet i Göteborg ett samtal i Kristallfoajén om föreställningen om gatuprostitution och berättar om sitt arbete med kvinnor i Rosenlundsområdet.

Men omdömena har inte enbart varit positiva. Kort efter premiären i november 2019 fick "Föddhora" kritik i DN från representanter för uppropet #utanskyddsnät som agerat referensgrupp till föreställningen. De menade att Montelius stulit deras berättelser och tagit tolkningsföreträde över deras liv.

– En vecka före premiär fick jag veta att det fanns en konflikt, berättar Kauppi.

Vill inte avskräcka

Lo Kauppi är själv öppen med sina erfarenheter av tvångsvård, missbruk och kriminalitet. Ämnen som hon har arbetat med att lyfta fram ända sedan hon blev en offentlig person i verk som "Bergsprängardottern som exploderade" och "Bergsprängardöttrar".

LÄS MER: Pjäs om prostitution får kritik: Förnedrande

Efter kritiken, och efter att Montelius svarat i Expressen, har Lo Kauppi mött #utanskyddsnät som vill att hon fortsätter att spela monologen och att de gemensamt ska lägga den tidigare konflikten bakom sig.

– Det finns ingen tvekan om på vems sida pjäsen står, säger Lo Kauppi och fortsätter:

– Jag vill att även att de som befinner sig i utanförskap ska se den och hoppas att de inte på något sätt blivit avskräckta.

"Föddhora" är skriven och regisserad av Martina Montelius och framförs av Lo Kauppi.

Den hade premiär den 7 november 2019 på Teater Brunnsgatan fyra i Stockholm.

Den 14 februari kommer "Föddhora" till Stora teatern i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.