Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Adaktusson var huvudtalare på en konferens i Bogota där svensk abortfrihet kritiserades.  Bild: Lasse Edwartz
Lars Adaktusson var huvudtalare på en konferens i Bogota där svensk abortfrihet kritiserades. Bild: Lasse Edwartz

America Vera-Zavala: Får bara svenskar ha omoderna värderingar?

America-Vera Zavala tycker sig se en dubbelmoral i att delar av borgerligheten både vill se moderna värderingar bland invandrare – samtidigt som de accepterar omoderna hos sina samarbetspartners.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Häromdagen såg jag en rankinglista från den konferens i Bogota som den kristdemokratiske riksdagsledamoten Lars Adaktusson varit huvudtalare på. Listan visade de länder där abort är förbjudet och de länder där abort är tillåtet. Länderna där abort är olagligt – till och med för dem som våldtagits – fick grönt ljus, medan Sverige markerades med rött. För en gångs skull ansågs alltså Sverige sämst och det var i det sammanhanget som Lars Adaktusson höll tal i.

LÄS MER: Inte heller fängelsevakten är fri

Rankingen över abortlagstiftningen påminner mig om den värderingsundersökning som Institutet för framtidsstudier nyligen har gjort bland nyanlända invandrare i Sverige.

Sverige ligger där i topp som det mest moderna landet samtidigt som de nya invandrarnas ursprungsländer hamnar på den mer omoderna delen av skalan. Men där forskaren Bi Puranen som genomfört studien menar att hon ser ”en motbild till de svarta bilderna av utanförskap” (DN 12/4) genom att många av de nyanländas värderingar snabbt förändras när de kommer till Sverige så ser Ulf Kristersson (M) att ”vi har en lång väg att vandra” (DN 12/2).

Den moderate partiledaren är oroad över de nyanländas konservativa syn på familj och sexualitet. Ändå är invandrarnas värderingar som han syftar på likartade med de som är centrala i det nätverk som Lars Adaktusson talat för. Menar han då att även hans partipolitiska blockfrände har en lång väg att vandra?

Varför envisas Moderaterna med att stämpla vissa värderingar bland invandrargrupper som problematiska när de samtidigt accepterar samröre med liknande värderingar hos ett tilltänkt samarbetsparti?

Både Dagens ETC och Aftonbladet har berättat om nätverket från konferensen i Colombia som just heter Political network for values och i artiklarna avslöjas hur arrangörerna till konferensen som Adaktusson varit huvudtalare på hyllat fascism, anser homosexualitet vara en sjukdom och strävar efter att begränsa aborträtten.

Det står Lars Adaktusson fritt att framträda i sådana sammanhang men det är intressant när den politiska högern i Sverige samtidigt pekar ut invandrare som svåra att integrera just på grund av att de har den sortens värderingar.

LÄS MER: Varför gråter ingen i svenska fotbollslandslaget?

En konservativ familjepolitik är alltid värd att bekämpa oavsett vem som propagerar för den. I Latinamerika – där Adaktusson talade på konferensen – dör tiotusentals unga kvinnor av sviterna från illegala aborter. Nyligen berättade The Guardian den horribla historien om den 11-åriga flickan i Argentina som våldtagits av grannen, blivit med barn, förvägrats rätten till abort, för att sedan påtvingas ett tidigt kejsarsnitt.

Så varför envisas Moderaterna med att stämpla vissa värderingar bland invandrargrupper som problematiska när de samtidigt accepterar samröre med liknande värderingar hos ett tilltänkt samarbetsparti? Är det så att det är skillnad på vad man får och inte får tycka som svensk och invandrare?