Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vänligt men vagt. Många frågetecken kvarstod om kulturens finansiering i Göteborg efter fredagens politiska debatt mellan Jonas Ransgård (M) och Ann Sofie Hermansson (S). Samtalet leddes av Gunilla Grahn-Hinnfors från Västsvenska handelskammaren. Bild: Jenny Ingemarsson

Få svar i debatt om Göteborgs kultur

Ann Sofie Hermansson (S) och Jonas Ramsgård (M) gav inga konkreta besked när de debatterade kulturens framtid i ett växande Göteborg.

Kulturen är viktig och måste få kosta. Det var Ann-Sofie Hermansson (S) och Jonas Ramsgård (M) överens om under fredages kulturpolitiska debatt som anordnades av stadens kulturförvaltning på Göteborgs konstmuseum under Kulturkalaset, som bland annat berörde frågan om finansiering.

– Jag tror att det i framtiden behövs en ny budgetmodell för finansiering av kulturen knuten till det växande antalet invånare, menade Jonas Ramsgård (M).

– Det är ingen dum tanke, replikerade Ann-Sofie Hermansson (S).

Önskar vildvuxet kulturliv

Båda poängterade att det behövs en "dynamisk växelverkan" mellan statligt kulturstöd, regional finansiering och insatser från näringslivet.

– Vi önskar även ett lite friare, mer vildvuxet kulturliv i Göteborg vid sidan av institutionerna, även om jag inte är helt säker på hur vi kan säkerställa detta ekonomiskt, sa Ann Sofie Hermansson (S) som särskilt lyfte fram Saltet på Ringön, Brewhouse och Gothenburg filmstudios som positiva exempel.

– Allt fungerar inte men låt dem växa. Det finns en nybyggaranda ute på Ringön som verkligen tilltalar mig.

Jonas Ramsgård (M) höll med, men inflikade:

– Det måste finnas tydliga stöd och en transparens, så att de som söker stöd vet vilka villkor som gäller.

LÄS MER: Hyreschocken kan tvinga Mia att lämna sin ateljé

Andra framtidsfrågor som berördes var kommunala bolaget Higabs hyressättning, samt frågan om nya magasin för stadens museum.

Kulturpolitik lockade publik. "Det går inte att vara diplomatisk kring det här, det har jag lärt mig" sammanfattade Ann Sofie Hermansson (S) debatten om Burka songs 2.0. Jonas Ransgård (M) menade att politikerhot om indragna bidrag var ett missbruk av makt.. Bild: Jenny Ingemarsson

Samtalet inleddes av Staffan Forsell, generaldirektör för Kulturrådet, den statliga myndighet som varje år fördelar 2,7 miljarder i kulturstöd. Moderator var Gunilla Grahn-Hinnfors, ansvarig för stadsutveckling på Västsvenska handelskammaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.