Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Bohus fästning.
Bohus fästning.

Fästningens makabra Halloween – firar med avrättning

Helgen på Bohus Fästning kommer innebära allt från godisregn till skräckvandring bland fångar i de gamla krutförråden. Ledningen är förtegen om detaljer, men utlovar att publiken kommer att få bevittna en hängning. – Vi kör hela vägen, säger Ulf Karmark, delägare Fästningsholmens Event i Kungälv AB.

Bus eller godis - eller avrättning?

Bohus Fästnings ägare satsar på Halloween och bjuder in till en helg i mörkrets tecken. Med fokus på Norden. I samarbete med Bohus Elfsborgs Karoliner kommer de bjuda på historiskt skådespel.

– Halloween är ju clowner och grejer och sån skit, det här är mer inriktad på nordisk mytologi, säger Ulf Karmark.

Under tisdagen till torsdagen kommer det erbjudas ett mildare program för de mindre barnen med bland annat godisregn och lite snällare skräckfilm där målet inte är att ge några mardrömmar. Därefter stänger man för barnen för att under kvällen och resterande del av helgen istället öppna upp för ett mer "vuxet" program för de lite tåligare besökarna.

Professionellt medium och skräckgång ner i krutförråden

För att dela upp nivåerna av skräck lite extra så kommer fästningen att hålla två entréer öppna. Huvudentrén är för de som vill klara sig "med skinnet i behåll" som de skriver på sin hemsida. Den andra entrén utlovar mer skräckupplevelse. Vad exakt som besökarna kan stöta på på vägen, vill Ulf Karmark inte uppge.

– Man kommer att stöta på allt möjligt otyg på vägen. Det finns en utmärkt gångväg som man ska gå, så att man inte missar något. Bara den slingan är upptänd. Det kan ju vara lite ojämnt att gå och så, säger han.

Förutom skräckfilmer för barn och vuxna kommer man kunna gå ner och titta på fångar i de gamla krutförråden, kasematterna. För den som vill få en tur i den ockulta världen så kommer också ett professionellt medium att finnas på plats.

Historisk hängning

Baserat på en verklig händelse kommer också en man att dömas till döden och avrättas framför ögonen på publiken. Ulf Karmark medger att det kan bli en obehaglig upplevelse.

– Domen kommer att läsas upp och verkställs genom bödel, vakter och så. Vi kör hela vägen, han kommer att hänga i galgen. Det är ju inget för barn. Det är för vuxna

Är det inte problematiskt att iscensätta en avrättning?

– Det är ju så att de som inte vill se det behöver inte titta. Det är hemskheter som faktiskt förekommer och är taget ur verkligen. Det är ju ett skådespel. Det här hände för 350 år sedan. Om du tittar på hur filmerna ser ut idag som ungdomar tittar på är det extremt mycket grövre än vad det här är, säger Ulf Karmark.

Kvällsaktiviteterna riktar sig till äldre ungdomar och vuxna men inga barn kommer att hindras så länge de har vuxet sällskap.

– Vi kan ju inte hindra vuxna från att ta med sina barn. Men vi har noga informerat att tar man med sig barn så är det på eget ansvar. Men inte mindre än 8-10 år, säger Ulf Karmark.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.