Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det blir inga fortsättningskurser i varken filmvetenskap, konst- och bildvetenskap eller musikvetenskap i Göteborg till våren. Bild: Cissi Welin

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Färre vill läsa kulturvetenskap i Göteborg

Till våren blir det inga fortsättningskurser i film- konst- eller musikvetenskap vid Göteborgs universitet. Orsaken är för få ansökningar. De som sökt fick besked först efter att ansökningstiden för andra kurser gått ut.

I fredags informerades studenterna på grundkursen i filmvetenskap om att det inte blir någon fortsättningskurs.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Många blev upprörda eftersom de bara sökt den här kursen, nu går det inte att söka något annat, berättar en av studenterna som vill vara anonym.

LÄS MER: Ny utbildning för kulturskolelärare startar i Göteborg

Sista ansökningsdag till vårterminens kurser var den 15 oktober.

Beslutet att ställa in fortsättningskurserna fattades efter att institutionsledningen fått sökstatistiken för vårterminen 2019, förklarar Åsa Bergman, vice prefekt på institutionen för kulturvetenskaper, i ett mejl till GP.

– Vi erbjuder denna veckan studievägledning till de studenter som önskar där vi informerar om vilka kurser på andra lärosäten i respektive ämnesområde som är öppna för sen anmälan, säger hon.

Nytt och omarbetat kursutbud

– Antalet sökande till kurser i filmvetenskap, konst- och bildvetenskap samt musikvetenskap har sjunkit de senaste åren, framförallt på grundnivå. Ett minskat söktryck innebär minskade ekonomiska resurser och förutom att anpassa kursutbudet till befintliga ramar frigör vi också resurser för kursutvecklingsarbete.

LÄS MER: Svenskt kvinnobiografiskt lexikon prisas

Ambitionen är nu att erbjuda ett omarbetat kursutbud på alla nivåer med start läsåret 2020-2021. Fram till dess kommer grundkurser och ett mindre utbud kurser på avancerad nivå att erbjudas.

Att årskullarna av studenter just nu är relativt små kan vara en förklaring till att söktrycket minskar, menar Åsa Bergman. Men generellt är det också ett minskat söktryck till humanistiska utbildningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.