Färre söker förberedande konstutbildningar

Allt färre söker till de högskoleförberedande konstskolorna, enligt en undersökning som gjorts av P1:s Kulturnytt. Ledare för Göteborgs konstskolor tycker tendensen är oroande.

ANNONS
|

Mindre årskullar och att estetiska ämnen inte längre är obligatoriska på gymnasiet hör till det som påverkar antalet sökande, enligt ledare för konstskolorna i Göteborg.

– Söktrycket har minskat. Men det finns inte något enkelt svar på varför, säger Thomas Zornat, skolchef för KV:s konstskola.

Kursverksamheten kan ta in 74 elever till de högskoleförberedande konstkurserna, men till det här läsåret fanns bara 71 kvalificerade sökande.

Thomas Zornat tycker att tendensen är oroväckande

– Samhället behöver konst och kultur för att utvecklas. Det är inte alla elever här som går vidare till konsthögskolor, många blir arkitekter, formgivare och designers. Det är inte bra att de blir färre.

ANNONS

Signalerar att konst inte är värdefullt

Lars Wulcan, studierektor på Göteborgs konstskola (tidigare Hovedskous) känner till den allmänna tendensen men tror att minskningen är större utanför storstadsregionerna.

– Vi hade en dipp 2013, men nu är det ungefär som vanligt, vi har två-tre sökande till varje plats. Men att de estetiska ämnena inte längre är obligatoriska på gymnasiet signalerar att de inte är värda lika mycket. Samtidigt som konst och kultur är det enda språket för vissa.

Dômens konstskola har tagit in något färre elever i år, men söktrycket är fortsatt bra, anser skolchefen Anna Persson.

– Jag vet att det minskar i stort, men vi har än så länge inte varit drabbade. I år har vi har tagit in fler elever, eftersom många som gått första året kommit in på Konst och designhögskolor vilket inneburit att vi haft fler platser. Kvaliteten på ansökningarna har varit väldigt hög, säger hon.

Även hon beklagar att de estetiska ämnena inte längre är obligatoriska på gymnasiet.

– Folk känner inte till konstutbildningarna på samma sätt. Vi märker att vi måste jobba hårdare med att informera. Det är viktigt att bredda rekryteringen.

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) säger till Kulturnytt att nedgången är något att hålla ögonen på.

ANNONS

– De här utbildningarna är viktiga, säger hon.

Hon beklagar att inte förslaget om att återinföra de estetiska ämnena i gymnasiet gick igenom.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS