Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Detalj ur framsidan av Allt börjar med ett frö.  Bild: pressbild
Detalj ur framsidan av Allt börjar med ett frö. Bild: pressbild

Färgrikt men platt om matens ursprung

Det finns en oro över barn och ungas bristande kunskap om växter och natur. Sebastian Løken läser en bilderbok som försöker motverka detta men blandar ihop vete med råg.

BARNBOK

Allt börjar med ett frö

Av Emily Bone

Illustration: Sally Elford

Översättning: Sara Jonasson

Lind & Co

Varifrån kommer maten? Allt oftare uttrycks en oro över att barn och unga inte kan ge svar på denna till synes enkla fråga. Allt börjar med ett frö är ett försök att råda bot på denna kunskapslucka.

På färgrika uppslag presenteras oförädlade vegetabilier utifrån olika kategorier: frukter, bladväxter, rotfrukter, kryddväxter. Ett par inledande sidor visar pollinering och fröets utveckling till planta, men snabbt blir det något av uppräkning över det hela.

Illustrationerna är enkla och tydliga i en vacker färgskala även om den digitala imitationen av akvarell och kollageteknik känns en smula platt och själlös. Ofta svävar de enskilda växtslagen liksom i luften, avgränsade mot en enfärgad bakgrund och utan sammanhang. Roligast och mest intressant blir det när blicken lyfts och bilden omfattar en större process, till exempel när vi lär oss hur ris och säd produceras eller de många stegen från kakaoböna till choklad.

Bryter av gör också sidan om svamp med sin svarta bakgrund och dova färger. Tyvärr innehåller boken några felaktigheter: den misslyckas med att visualisera sitt exempel på titelns frö – bönans – speciella groning. På ett ställe har översättningen blivit "underarter" istället för "sorter". Bilder som sägs visa vete föreställer uppenbart råg.

Hur är det då med vår förståelse för var maten kommer ifrån? Även för en vuxen är produktions- och distributionskedjorna oöverskådliga, alla vägledande märkningar till trots: varuformen döljer effektivt sin arbetsprocess.

Frågan är om maten i själva verket är fel ände att börja i. En liknande aktuell diskussion är den om vår växtblindhet. Ur det perspektivet är själva inramningen av växter som intressanta endast i funktion av livsmedel en del av problemet, inte någon lösning.

Allt börjar med ett frö lyckas inte väcka någon större fascination för växters liv och växandet i sig. För den som vill odla sina barns växtintresse är fortfarande Lena Andersons böcker om Maja svåröverträffade.

Sebastian Løken

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.