Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning om ekonomisk brottslighet i ärendet kopplat till Svenska Akademien. Arkivbild.
Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning om ekonomisk brottslighet i ärendet kopplat till Svenska Akademien. Arkivbild.

Förundersökning inledd kring Akademien

Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning om ekonomisk brottslighet kopplad till Svenska Akademien, uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Skandalen kring Svenska akademien växer. Nu uppger Ekobrottsmyndigheten att den har inlett en förundersökning om ekonomisk brottslighet i ett ärende kopplat till Svenska akademien.

– På grund av det stora allmänintresset samt att jag bedömer att det inte kommer att skada eller försvåra den pågående utredningen har jag valt att bekräfta att en förundersökning har inletts. I övrigt är jag väldigt begränsad i vad jag kan kommentera. Uppgifter om brottsmisstankar, vem eller vilka som utreds kommer inte att kommenteras, säger Jan Tibbling, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Det är fortfarande oklart hur lång tid utredningen kan ta.

Bröt mot jävsregler

Svenska akademien kommenterade i fredags krisen i ett pressmeddelande, där de skrev att en advokatutredning som kartlagt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen, visat att Svenska Akademien betalat ut pengar till kulturprofilens klubb i strid med jävsreglerna. En av akademiens ledamöter, som beslutat om bidragen, är också delägare i klubben. "Detta förhållande borde Akademien ha informerats om eller skaffat sig kännedom om. Bättre rutiner hade kunnat förhindra detta", skrev Akademien i pressmeddelandet.

ANNONS

Man berättade då också att utredningen skulle lämnas över till rättsvårdande myndigheter.

Akademien berättade också att man redan 1996 fått information i ett brev om att sexuella trakasserier förekom på klubben. Brevet lades dock åt sidan, vilket akademien "beklagade djupt".

En splittrad akademie

Advokatutredningen, som beställdes av förra ständiga sekreteraren Sara Danius efter att uppgifterna om kulturprofilen publicerades i Dagens Nyheter, har varit en av de stora stötestenarna för den anrika kulturinstitutionen under våren. Skulle uppgifterna i den offentliggöras – och information om eventuell brottslighet polisanmälas? Enligt uppgifter i medier motsatte sig en del ledamöter det senare, men Akademien gjorde en omsvängning och lämnade över materialet till rättsprövande instans.

– Det var ett svårt beslut. När vi gick in i advokatutredningen fick vi en garanti för att den skulle hållas hemlig, därför att det var så mycket material som stred mot våra sekretessregler. Det var ganska naturligt att vi var återhållsamma på den punkten, sade tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson då till TT.

– Men samtidigt har debatten blivit så intensiv och vi har inget att dölja i sak, så till slut blev det nödvändigt att lämnar över det här materialet till en rättsinstans.

Den så kallade kulturprofilens försvarare, Björn Hurtig, säger att han inte kan kommentera ärendet eftersom han inte har informerats om den inledda förundersökningen.

ANNONS

– Jag vet inte hur misstanken ser ut eller vem som är misstänkt, säger Hurtig till TT.

Vad händer nu?

– Ingenting, så länge inte min klient är misstänkt såklart, säger Hurtig.

Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

Under hösten får en advokatbyrå i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna.

Utredningen presenteras för Akademiens ledamöter och en djup spricka uppstår. Man röstar om uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen.

Den 6 april meddelar tre ledamöter som röstade för en uteslutning — Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren — att de lämnar sina stolar.

Den 7 april skriver Svenska Dagbladet att advokatutredningen visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med Nobelprisöverläggningar. Utredningen rekommenderar också Akademien att polisanmäla kulturprofilens verksamhet för ekonomisk brottslighet, vilket Akademien avblåser med en intern omröstning, enligt Danius.

Den 9 april uppger Dagens Nyheter, som tagit del av Svenska Akademiens advokatutredning, att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Uppgifterna avfärdas av mannens advokat.

Den 10 april skriver ledamoten Horace Engdahl i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Den 11 april uppger kungen att han är öppen för att låta skriva om Akademiens stadgar, bland annat vad gäller rätten till utträde. Samma dag konstaterar Nobelstiftelsen att krisen skadar Nobelprisets anseende.

Den 12 april lämnar Sara Danius både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar sin stol. Beslutet att båda lämnar grundar sig i en kompromiss mellan lägren, enligt den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson.

Den 13 april begär Klas Östergren formellt utträde ur Akademien.

Den 14 april vänder sig över 200 svenska författare i ett upprop mot vad de beskriver som sexism, jäv och maktmissbruk inom Svenska Akademien. I uppropet, som publiceras av GP Kultur, uttrycker de samtidigt sitt stöd för Sara Danius.

Den 16 april anklagar ett hundratal forskare i ett upprop i DN Svenska Akademien för att inte kunna driva institutionen på "ett värdigt och adekvat sätt". I uppropet kräver de också att det förändringsarbete som påbörjades under Danius ledarskap ska återupptas.

Samma dag säger Kjell Espmark till SvD att Horace Engdahl måste lämna sin stol om Akademien ska ha någon framtid.

Den 17 april skjuter Akademien återigen upp sitt planerade pressmeddelande om den aktuella situationen.

Den 18 april meddelar kungen att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran.

Den 19 april begär Akademiledamoten Lotta Lotass utträde ut Akademien. Lotass valdes in 2009 men har inte deltagit i arbetet de senaste två åren.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. Ekobrottsmyndigheten bekräftar att man fått in handlingar från Akademien.

27 april inleder Ekobrottsmyndigheten en förundersökning.

ANNONS