Exilfilm visas även på Världslitteraturhuset

I år växer Exilfilmfestivalen och flyttar in i Världslitteraturhuset. Assyrier/syrianer och somalier står i fokus och huvudteman är tolerans, murar och ensamkommande flyktingbarn.

ANNONS

Förberedelserna är redan i full gång inför årets Exilfilmfestival, som drar igång den åttonde november. Redan nu står det klart att filmer kommer att visas på fler platser än tidigare. Däribland i Världslitteraturhuset som i december 2018 öppnade i Gamlestaden.

– Ett centrum för världslitteratur passar oss, vi kan komplettera bilden och fokuserar just där på film om aktiva inom konst och litteratur, exempelvis poeter, som lever i exil, säger festivalens konstnärlige ledare Hossein Mahini.

Filmkultur till förorterna

Film kommer även att visas på biografen Draken, Bio Roy, Blå stället, Backaplan kulturhus, i Viktoriahuset och på Folkets hus i Hammarkullen.

–Vi vill ta med filmkulturen till förorterna, det är jätteviktig att vi arbetar där. Annars visas film mest i stan, poängterar Hossein Mahini.

ANNONS

Liksom tidigare är exilerfarenheten i fokus under festivalen som startades 1993 och som i år har teman som "tolerans", "murar" och "ensamkommande flyktingbarn".

– Världen är i kris, och tolerans byts mot intolerans. Det kan tyckas motstridigt med teman som tolerans och murar, men båda är viktiga. Majoriteten av vår publik är invandrare, och i förorterna bor 120 olika nationaliteter. Tänk dig vilken kapacitet som finns där! Vi hoppas under festivalen kunna koppla samman människor från olika håll, och få dem att prata vidare med varandra, säger Hossein Mahini.

"Ett ghetto inombords"

Inte minst om murar – ett brinnande aktuellt samtalsämne, menar han.

– Se bara hur de bygger vid gränsen mot Mexiko nu - det är hemskt! 1989 föll Berlinmuren och andra murar. Människor blev befriade, men i dagsläget byggs det en mängd nya murar... som delar in människor i onda och goda, egna och andra, främmande. Hela mänskligheten delas.

Ambitionen med årets teman är att få människor att, på ett djupare plan, fundera över vad som håller på att hända i världen, i takt med att 70 miljoner människor - hälften av dem under 18 år - är på flykt.

– De som vill stänga in, jag kallar dem mur-människor, säger Hossein Mahini.

ANNONS

– De inbillar sig att muren ska rädda dem från terrorister och alla främmande som kommer. Samtidigt bygger de in sig själva bakom muren och får ett ghetto inombords.

FAKTA: Exilfilmfestivalen

Startades: i Göteborg 1993.

Initiativtagare och konstnärlig ledare: Hossein Mahini, filmare och fotograf.

Syfte: Vill fördjupa vår kunskap om, och förståelse för, exil-erfarenhet, migration och migranter. Vill även decentralisera filmkulturen i Göteborgs stad.

Arrangeras: vartannat år.

Finansieras: med hjälp av stöd från staden, regionen och ABF.

Utveckling: har sedan starten vuxit och blivit mer internationell. I dag finns systerfestivaler i USA, Kanada, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Belgien.

Årets festival: äger rum 8-14 november.

ANNONS