Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

"Ex on the Beach" och "Mästarnas mästare" riskerar att flyttas till Sverige

"Ex on the Beach" i snålblåsten i Varberg, "Mästarnas mästare" i Hammarbybacken eller "Robinson" på Hallands Väderö? Sommaren och höstens TV-produktioner kan tvingas vända blicken mot Sverige om inte pandemirestriktionerna lättar.

Coronapandemin kan komma att påverka TV-tablån lång tid framöver. De flesta svenska TV-kanalerna har en eller flera produktioner som spelas in utomlands, framför allt tävlingsprogram som är beroende av soligt väder.

SVT:s tävlingsprogram "Mästarnas mästare" brukar spelas in i september någonstans runt Medelhavet, de senaste åren i Grekland. Hur det blir med höstens inspelningar vet de inte än, enligt projektledaren Anders Westberg på SVT.

Vinterspecial – eller Sverige

– Ambitionen är att spela in ett vanligt "Mästarnas mästare", men det är ett jobbigt läge nu. Länderna runt Medelhavet är mer stängda än vad Sverige är, så vi har svårt att göra research och leta locations där. Vi måste börja titta på andra alternativ för att vara redo att fatta ett bra beslut om det blir skarpt läge.

LÄS MER: Coronaläget: När kommer idrotten tillbaka?

En lösning kan vara vara att göra en vinterspecial, vilket den tyska upplagan av "Mästarnas mästarna" gjorde ett år. Ett annat alternativ är att spela in i Sverige.

– Då blir det en helt annan typ av säsong, men exakt hur den skulle se ut måste vi titta mer på. I slutändan är det upp till produktionsbolaget Meter att säga när vi måste ha fattat ett beslut, men det vore nog skönt för alla om vi vet vad som gäller innan sommaren.

Ställt in inspelningar

TV4 har ställt in sommarens inspelning av "Fångarna på fortet", och sänder istället en kortare säsong med redan inspelade avsnitt. Inspelningarna sker vanligtvis på Fort Boyard utanför den västfranska kusten.

De har ännu inget att säga om nästa säsong av "Robinson", som de senaste åren spelats in i Fijis övärld. För tillfället har önationen stoppat alla inresor från personer som varit i Europa de två senaste veckorna, och alla som reser till landet måste sitta i karantän i två veckor innan de kan röra sig fritt.

TV-programmen som redan påverkats av Covid-19

SVT:s "

Antikrundan"

har ställt in sin sommarturné. Producenten Pernilla Månsson Colt efterlyser nu deltagare som varit med i programmet tidigare, och som kan berätta om vad som hände med deras medtagna föremål.

"

Lotta på Liseberg"

kommer att sändas som vanligt i TV4 från och med den 22 juni, men utan publik. Nöjesparken är stängd på obestämd tid, men hoppas kunna släppa in ett begränsat antal besökare under sommaren.

TV4:s "

Fångarna på fortet"

fick ställa in inspelningar som pågick på franska Fort Boyard tidigare i vår. Istället förkortades den aktuella säsongen.

Den aktuella säsongen av "Paradise Hotel Sverige" hade redan hunnit spelas in när coronapandemin slog till, och producenten Nordic Entertainment Group vet ännu inte hur de ska göra med kommande inspelningar.

LÄS MER: "Paradise hotel" får skyltar efter coronakrock

"Spelar in utan publik"

Oklart är det även för Discovery Sveriges realityserie "Ex on the Beach". Realityserien har tidigare spelats in på ett lyxhotell i Brasilien. Landet har drabbats hårt av coronapandemin och inte verkar ha sett toppen på smittspridningen ännu.

– Inom de närmaste veckorna behöver vi fatta ett beslut om vi ska spela in utomlands eller i Sverige, säger Sanna Gollne på Discovery Sveriges pressavdelning.

Det gäller även för tävlingsprogrammet "Superstars", som har ett liknande upplägg som "Mästarnas mästare". Programmet har tidigare spelats in på Cypern, som stängt sina gränser för inresor under coronapandemin.

LÄS MER: Lotta på Liseberg – men bara på tv

Det finns inga planer på att ersätta programmen med andra produktioner. Än så länge fortsätter Discovery och deras anlitade produktionsbolag att spela in planerade program, med anpassningar till de restriktioner som finns.

– Vissa program där vi brukar ha studiopublik, som Vem kan slå Anja och Foppa, har vi fått spela in utan publik. Både vi och produktionsbolagen har förhöjd säkerhet så att inspelningarna ska vara trygga för alla, säger Sanna Gollne.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.