Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Beyoncé och Jay Z har varit ihop i över tjugo år. Bild: Mark J. Terrill
Beyoncé och Jay Z har varit ihop i över tjugo år. Bild: Mark J. Terrill

Tone Schunnesson: Everything is love - men till vilket pris?

Tone Schunesson om världsartisterna Beyoncé och Jay Z:s relation, präglad av rapparens otrohet häromåret. Hur hårt ska man egentligen hålla kvar i en dålig relation - bara för att man redan hållt kvar i den länge?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Beyoncé och Jay Z har precis inlett sin andra världsturné tillsammans och natten mellan lördag och söndag släppte de ett album utan förvarning. Everything is love dök upp på Tidal, streamingtjänsten Jay Z äger och som ingen hade betalat för om det inte vore så att Beyoncé exklusivt brukar släppa sin musik där.

Det gjorde hon t.ex. 2016 med det visuella albumet Lemonade som bekräftade något det skvallrats om i flera år. Jay Z hade varit otrogen och nästan förstört inte bara ett äktenskap, utan också det imperium som de två artisterna byggt upp under sina många år ihop. De är populärkulturell kunglighet och Beyoncés skiva var därför extra modig, en sårig redogörelse över hur det känns att bli bedragen av någon man delar allt med. Dessutom, bedragen utan viljan eller förmågan att lämna. När Jay Z året efter kom med en egen platta fortsatte han på samma tema, men från sitt perspektiv. Han rappade om att gå i terapi och bryta de mönster man är uppvuxen i.

Jay Z verkade äntligen ha lärt sig att ta emotionellt ansvar men först efter nästan tjugo år ihop och under hotet att förlora allt. Stackars Beyoncé måste varit helt slutkörd, som träffade Jay Z när hon fortfarande var tonåring, och därför ovillig att ge upp. Jag inbillar mig att jag förstår vad hon känner, den krampaktiga kämparglöden som nästan förgör dig i väntan på att det du investerat oändligt med omsorg i ska ge avkastning, vare sig det är en dålig arbetsplats eller en dålig relation.

Men deras förmåga att faktiskt hålla sina äktenskapliga löften lämnar en dålig eftersmak i munnen.

I fredags släppte Nas, en gamla rival till Jay Z, sitt elfte studioalbum Nasir. Bara en dryg månad tidigare gjorde artisten och kocken Kelis, och tillika Nas exfru, en lång intervju där hon berättade att Nas under deras äktenskap misshandlade henne. Inför releasen av Nasir hoppades därför många fans att han på något sätt skulle kännas vid anklagelserna eftersom han tidigare inte skytt att göra konst av sitt misslyckade äktenskap. Men inte en enda rad på skivan tillägnades detta. Är Kelis vittnesmål inte ens värdigt ett svar? Eller är det helt enkelt så banalt att bara kvinnor med ett moderligt tålamod som förtjänar att få sin existens bekräftad?

Kanye West, som producerade Nasir, släppte veckan innan Nas sitt eget, efterlängtade album Ye. Det har varit en stormig vår för West, som bland annat kommit ut som Trump-supporter. På låten Wouldn’t leave rappar han om hur hans fru, superstjärnan Kim Kardashian, vägrar att lämna honom trots att han håller på att förstöra deras gemensamma liv. Låten är tillägnad alla kvinnor som stannar med sina män, trots att männen skämmer ut dem, säger han i slutet. Aldrig verkar det gå upp för honom att ett bättre alternativ vore att inte skämma ut kvinnorna alls.

”Can’t believe we made it!” sjunger Beyoncé bredvid sin reformerade make på nya singeln, nästan som ett svar på Kanye West odugliga tacklåt. Nä fan, jag tror det nästan inte heller. Till vilket pris? Med nya plattan är de nu äntligen enande mot världen efter några väldigt offentliga sorger.

Fakta:

Beyoncé och Jay-Z är just nu på världsturné. Den 25 juni spelar de i Friends arena, Stockholm.

Den 16 juni. släpptes deras första gemensamma skiva Everything is love