Evergrey uppmanar fansen att vara med på nästa album

Det göteborgska metalbandet Evergrey firar 25 år i metalbranschen. I våras släppte det ett nytt album, och inför nästa skiva kommer de med en överraskande inbjudan: fansen ska få vara med och sjunga.

ANNONS
|

Varje musiker vet att ett visst mått av förnyelse krävs för att behålla sin relevans. Inte minst i vår föränderliga tid av konstant musikaliskt flöde, där publiken allt mer flyktigt lyssnar låt för låt, gärna på det som sticker ut. En relation artist-publik blir därför knappast något kontrakt från vaggan till graven – utan måste ständigt förnyas och förfinas.

LÄS MER:Se Evergreys konsert från Färjenäs på Hisingen i Göteborg

Pandemin blev en svacka för just Göteborgsbandet Evergrey, något medlemmarna tidigare berättat för GP:s reporter Fanny Wijk. Att inte kunna spela live gjorde att de tappade sin musikaliska identitet.

Fakta: Evergrey

  • Det göteborgska metalbandet Evergrey bildades 1994 av Tom S Englund som sjunger och spelar gitarr. I februari släppte de sin tolfte fullängdare ”Escape of the phoenix”.
  • Förutom Tom S Englund består bandet i dag av Henrik Danhage (gitarr), Johan Niemann (bas), Rikard Zander (keyboards) och Jonas Ekdahl (trummor).

I februari var metalbandet dock tillbaka igen, med förnyad kraft, och släppte sin tolfte fullängdare ”Escape of the phoenix”. Göteborgs-Posten har nyligen också sänt en digital konsert med hårdrockarna, som då spelade live i Färjenäs.

ANNONS

Fans uppmanas ”få grepp om rytmen”

Evergrey, som idag närmast är en institution i metal-Göteborg, bildades 1994 av Tom S Englund som sjunger och spelar gitarr. Deras stora, delvis internationell publik, har tagit dem jorden runt på turné mer än en gång. Nu har bandet, på grund av covid-19 och smittorisken, fått flytta fram sin Europaturné tre gånger. Om det blir en turné eller inte är fortsatt oklart.

LÄS MER:Konsertjättarna vill kunna kräva att publiken är vaccinerad

I stället gör bandet ett överraskande drag för att beveka den publik de uppenbarligen saknar starkt. På Facebook uppmanar de fansen att vara med och sjunga på nästa skiva.

I inlägget instrueras de som känner sig lockade av erbjudandet att ladda ner musiken, och lyssna in sig några gånger ”så att de får grepp om rytmen”. Sedan är det bara att spela in ett voice memo och skicka det till bandet – enligt den lite mer detaljerade anvisning som musikerna har lagt upp.

Vill du bli filmad av en kompis under tiden du sjunger ut går det också bra. Då kan du skicka med det klippet också – så kommer det att delas i någon form av Evergrey på gruppens sociala medier.

Någon ersättning är det dock inte tal om – eftersom du genom att sända in din sång godkänner att skivbolaget får alla rättigheter till din insats.

ANNONS

LÄS MER:Evergrey – en svårseglad skuta

LÄS MER:Metaltowns uppgång, fall och inställda comeback

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS